Şu An Okunan
Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (26 Mayıs – 1 Haziran)

Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (26 Mayıs – 1 Haziran)

Altyazı Öneriyor’da bu hafta belgeselden kısaya, animasyondan aksiyona pek çok farklı tür, dönem ve üretim biçiminden yapımlar yer alıyor. 

Hızla yaz aylarına yaklaştığımız ve ülke politik gündeminin hayatın her ânını keskin biçimde belirlemeye devam ettiği bugünlerde seyir gündemi de her şeye rağmen enerjisini koruyor. Hem dijital platformlarda hem de sinema salonlarında pek çok farklı tür ve üretim biçiminden yapıma ulaşmak mümkün. Geçtiğimiz yıl boyunca yankı uyandıran kısa film Ben Tek Siz Hepiniz’den Agnès Varda klasikleri Cléo Beşten Yediye ve Yersiz Yurtsuz’a, çarpıcı belgeseller De humani corporis fabrica ve Mimaroğlu’ndan uluslararası çapta başarı kazanmış anime Suzume’ye pek çok yapım bu hafta izleyiciyle buluşuyor. 


Dijital Platformlar

Bu hafta dijital platformlarda yayına girmiş film ve diziler

Ben Tek Siz Hepiniz

MUBI Türkiye

Yönetmenliğini Barış Kefeli ve Nükhet Taneri’nin üstlendiği kısa film Ben Tek Siz Hepiniz (2022) MUBI Türkiye’de yayında. Hakan Bıçakcı’nın aynı adlı öyküsünden uyarlanan film başta ilk gösterimini yaptığı Antalya Altın Portakal olmak üzere çeşitli festivallerden En İyi Kısa Film ödülüyle ayrıldı. 

Cléo Beşten Yediye

MUBI Türkiye

Agnès Varda’nın ikinci filmi Cléo Beşten Yediye (Cléo de 5 à 7, 1962) MUBI Türkiye kataloğuna eklendi. Yönetmenin en sevilen yapımları arasında yer alan film, kanser şüphesiyle yaptırdığı bir testin sonuçlarını bekleyen bir şarkıcının bu saatler arasında yaşadıklarına odaklanıyor.

Agnès Varda sinemasını Zeynep Dadak’ın kaleminden okumak için tıklayın.

Aslı Özgen’in Cléo Beşten Yediye hakkında yazdığı Bir An yazısı için tıklayın.

De humani corporis fabrica

MUBI Türkiye

Dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nde yapan ve yankı uyandıran belgesel De humani corporis fabrica (2022) MUBI Türkiye’de yayında. Paris’teki beş hastaneyi merkezine alan film, hastane hayatına, ameliyatlara, doğum ve ölümlere sansürsüz ve çarpıcı bir gözle bakıyor. 350 saatlik ham görüntüden kurgulanan ve ameliyat sahneleri başta olmak üzere izlemesi oldukça zor görüntüler barındıran bu filmin bazı izleyiciler için rahatsız edici olabileceğini not düşmekte fayda var.

Fubar

Netflix Türkiye

Başrolüne Arnold Schwarzenegger’i taşıyan dizi Fubar (2023- ) Netflix Türkiye’de yayında. Nick Santora’nın yaratıcılığını üstlendiği dizi, emekliliğine hazırlanan bir CIA ajanının ailesiyle ilgili bir gerçeği öğrenmesi ve son bir görev için sahaya dönmesini konu alıyor.

Futura

MUBI Türkiye

Yönetmenliğini Pietro Marcello, Francesco Munzi ve Alice Rohrwacher’in paylaştığı belgesel Futura (2021) MUBI Türkiye’de yayında. İtalya’ya bir grup gencin gözünden bakan film, dünya prömiyerini 2021 yılında Cannes’la aynı tarihlerde festivale paralel olarak gerçekleşen Yönetmenlerin On Beş Günü (Quinzaine des réalisateurs) seçkisinde yaptı.

Mimaroğlu

BluTV

Yönetmenliğini Serdar Kökçeoğlu’nun yaptığı ve dünya müzik tarihinin en ilginç isimlerinden biri olan İlhan Mimaroğlu’nun hayatını anlatan belgesel Mimaroğlu (2020) BluTV kataloğuna eklendi. Mimaroğlu’na geniş bir ses ve görüntü arşivi aracılığıyla sanatsal üretimi üzerinden yaklaşan film bilhassa biçimsel yaklaşımıyla beğeni topladı ve pek çok ödül kazandı.

Önemsiz Biri

Netflix Türkiye

Başrolüne Bob Odenkirk’ü taşıyan aksiyon filmi Önemsiz Biri (Nobody, 2021) Netflix Türkiye kataloğuna eklendi. Yönetmenliğini Ilya Naishuller’ın üstlendiği film, evinin soyulmasının ardından eski karanlık hayatına geri dönen bir suikastçinin yaşadıklarını anlatıyor. 

Yersiz Yurtsuz

MUBI Türkiye

Agnès Varda filmografisinin en önemli eserlerinden Yersiz Yurtsuz (Sans toit ni loi, 1985) MUBI Türkiye kataloğuna eklendi. Bu hafta MUBI’ye gelen Cléo Beşten Yediye’yle birlikte Varda sinemasına giriş yapmak için önemli bir fırsat sunan Yersiz Yurtsuz, günümüz sinemacılarını hâlen etkilemeye devam eden bir feminist sinema klasiği.

Altyazı’nın Sevdiği Filmler’in Yersiz Yurtsuz bölümünü izlemek için tıklayın.


Vizyonda

Bu hafta sinemalara hangi filmler geliyor? Hangilerini görmeli?

Savaş Atı

Yönetmenliğini Gina Gammell ve Riley Keough’nun yaptığı Savaş Atı (War Pony, 2022) Başka Sinema salonlarında vizyonda. “Amerikan Rüyası”nın işlevsizliği üzerine bir hikâye anlatan film, Pine Ridge Kızılderili Rezervasyon Bölgesi’nde yaşayan iki Amerikan yerlisi gencin yaşadıklarına odaklanıyor.

Suzume 

Başarılı anime ve manga sanatçısı Makoto Shinkai’nin yönetmenliğini üstlendiği Suzume (Suzume no Tojimari, 2022) haftanın öne çıkan vizyon filmlerinden. Fantastik öğeleri bir yol öyküsüyle harmanlayan animasyon, Shinkai’nin önceki filmi Senin Adın (Kimi no Na wa, 2016) gibi uluslararası çapta beğeni kazandı.


Yıldız Tablosu

Sinema yazarları vizyonda ve dijital platformlarda Türkiye gösterimlerini yapan yeni filmleri değerlendiriyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.