Şu An Okunan
26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

The Eternal Daughter

31 Mayıs – 7 Haziran

İlk kez düzenlendiği 1998’den bu yana dünyanın dört bir yanından direnen, ilham veren ve dayanışmaya hayat veren kadınların hikâyelerine odaklanan filmleri izleyiciyle buluşturan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapılarını 26. kez açıyor. Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olma niteliği taşıyan Uçan Süpürge, bu sene ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil’ temasıyla yola çıkıyor. Gösterimlerin Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda yapılacağı festival dokuz kategoride 64 filmden oluşan kapsamlı bir program sunuyor.

Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden ‘Olay Yeri: Aile’ aile mefhumu ekseninde şekillenen filmleri bir araya getiriyor. Dört filmden oluşan seçkide iki bölümden oluşan başyapıtı The Souvenir’le hafızalarda yer edinen Joanna Hogg’un kendi yaşam öyküsünden izler taşıyan son filmi Sonsuz Sır (The Eternal Daughter, 2022) öne çıkıyor. Dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan Rebecca Zlotowski imzalı Başkalarının Çocukları (Other People’s Children, 2022), San Sebastian’dan Locarno’ya pek çok festivalden ödülle dönen Valentina Maurel imzalı Elektrikli Düşlerim (I Have Electric Dreams, 2022) ve Berlinale’de Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanan Angela Schanelec imzalı Müzik (Music) adlı filmler de seçki kapsamında görülebilecek.

Festivalin ‘Her Biri Ayrı Renk’ adlı bölümünde yer alan filmlere 2017 yılından bu yana FIPRESCI Ödülü veriliyor. Meksika’dan Litvanya’ya İsveç’ten Şili’ye dünyanın farklı ülkelerinden yapımların yer aldığı ‘Her Biri Ayrı Renk’ bölümünde dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapan Manuela Martelli imzalı 1976 (2022), Antalya Altın Portakal ve İstanbul Film Festivalleri’nden ödülle dönen Ekin İlbağ ve İdil Akkuş imzalı Düet (2022), Berlinale’de Altın Ayı için yarışan ve festivalin iddialı yapımları arasında gösterilen Lila Avilés imzalı Totem gibi yapımlar dikkat çekiyor. LGBTİ+ temalı filmleri bir araya getiren ‘Pembesiz Mavisiz’ seçkisinde ise Luis De Filippis’in Dün Gece Söylediğin Bir Şey (Something You Said Last Night, 2022), Maryam Touzani’nin Mavi Kaftan (Blue Caftan, 2022) ve Estibaliz Urresola Solaguren’in 20.000 Arı Türü (20,000 Species of Bees) filmleri yer alıyor.

Düet

Festivalin bir başka bölümü ‘İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş’ İran’a kadınların gözünden bakmayı amaçlıyor. Sinematek Sinema Evi‘nin Another Gaze/Another Screen işbirliğiyle düzenlediği seçki 1979’dan günümüze uzanan bir tarih aralığında kadınlar ve non-binary sinemacılar tarafından çekilmiş deneysel ve belgesel filmlerden oluşuyor. İranlı sanatçı ve yönetmen Mania Akbari, Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (IDFA) dâhil çok sayıda festivali dolaşan filmi Ne Cüretle Bunu İstersin? (How Dare You Have Such a Rubbish Wish?, 2022) ile festivale konuk olacak. Akbari, gösterimin ardından ‘Bedenin Ötesinde’ temalı bir sohbet gerçekleştirecek. İranlı belgeselci Firouzeh Khosrovani’nin IDFA’dan ödül kazanan filmi Bir Ailenin Röntgeni‘nin (Radiograph of a Family, 2020) de yer aldığı seçkide Bani Khoshnoudi imzalı Sessiz Çoğunluk Konuşuyor (The Silent Majority Speaks, 2010), Mina Keshavarz imzalı Tehlike Altında Yaşama Sanatı (The Art of Living in Danger, 2020), Maryam Tafakory imzalı İran Çantası (Irani Bag, 2021) ve Sylvina Boissonnas ve Claudine Mulard imzalı İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat (Le mouvement de libération des femmes iraniennes: année zéro, 1979) adlı filmleri de izlemek mümkün. ‘İranlı Kadınlar Konuşuyor’ seçkisinin ‘Kuşaklararası Aktarımlar’ adlı alt bölümü ise Another Gaze kurucularından Daniella Shreir’in ‘İran İçin, İran’dan Filmler’ programı için hazırladığı kısa filmlerden oluşuyor. Seçkide kuşaklararası etkileşimi odağına alan beş film bulunuyor.

Ne Cüretle Bunu İstersin?

Festivalin ‘Oyunbozanlar’ adlı bölümü usta yönetmen Chantal Akerman’ın henüz 25 yaşındayken çektiği ve ilk kez 1975 Cannes Film Festivali’nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterilen Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) filmini izleyiciyle buluşturuyor. Fransa’nın Oscar adayı gösterilen Alice Diop imzalı Saint Omer‘den (2022) prömiyerine Venedik Film Festivali’nin Orrizonti bölümünde gerçekleştiren Laura Citarella imzalı Trenque Lauquen‘e (2022) uzanan seçkide İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülüne layık bulunan Somnur Vardar imzalı Boşlukta (2022) filmi de yer alıyor.

Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux’nun yazıp anlattığı, yönetmenliğini oğlu David Ernaux-Briot ile birlikte üstlendiği Süper-8 Yılları (The Super 8 Years, 2022) festivalin ‘Ayak Basılmamış Yollar’ bölümü kapsamında ilk kez Ankara’da gösterilecek. Festivalin ‘Türkiye’den Kadın Filmleri’ bölümünde ise Türkiye’de son bir sene içerisinde festivalleri dolaşan filmler yer alıyor. Altın Portakal’da En İyi İlk Film ve En İyi Kadın Oyuncu (Merve Dizdar) ödüllerini kazanan Selcen Ergun imzalı Kar ve Ayı‘nın (2022) öne çıktığı seçkide Ayça Çiftçi imzalı O Sırada Henüz (2022), Esme Madra imzalı Fırtına (2022), Aylin Kuryel ve Fırat Yücel imzalı 8 Mart 2020: Bir Günce (2022) ve Handan İpekçi imzalı Diyet (2022) gibi filmler yer alıyor.

Festival kapsamında her sene sinemada kadının emeğinin önemine dikkat çekmek ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek adına ödüller veriliyor. Bu yılki Onur Ödülü oyuncu Tilbe Saran’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu Asiye Dinçsoy, yönetmen-senarist Belmin Söylemez ve kurgucu Selda Taşkın’a, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Öyküsu Özyürek’e verilecek. Ödüller festivalin 31 Mayıs’taki açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. Buna ek olarak ödül kazanan isimlerin yer aldığı projelerden bir seçki de festivalin ‘Özel Gösterimler’ bölümünde izleyiciyle buluşacak. Tilbe Saran’ın başrolünde olduğu M. Caner Alper ve Mehmet Binay imzalı Çekmeceler (2015), Asiye Dinçsoy’un rol aldığı Ahu Öztürk imzalı Toz Bezi (2015), Selda Taşkın’ın kurgusunu yaptığı Ziya Demirel imzalı Ela ile Hilmi ve Ali (2022) ve Öyküsu Özyürek’in rol aldığı Özgürcan Uzunyaşa imzalı Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada (2022) adlı filmlerin gösterimi yapılacak. Belmin Söylemez ise son filmi Ayna Ayna‘nın (2022) yanı sıra kısa film ve belgesellerinden oluşan ‘Belmin Söylemez: Şehirde Kâinatı Aramak’ adlı restrospektifle festivalde yer alacak.

Ayna Ayna
Ayna Ayna

Festival biletleri 27 Mayıs itibariyle Büyülü Fener Kızılay Sineması gişelerinden ve www.biletinial.com adresi üzerinden temin edilebilecek. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 adet bilet hediye ediyor. Biletler festival boyunca her gün saat 11:00’da dağıtılmaya başlanacak ve kontenjan dâhilindeki askıda biletleri alan öğrenciler o günkü seanslarda diledikleri filmleri ücretsiz takip edebilecek.

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali program takvimine festivalin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

ucansupurge.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.