Şu An Okunan
Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Mayıs Ayı Programı

Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Mayıs Ayı Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki yoğunlaştırılmış birer günlük programları Mayıs ayında da devam ediyor. 4 hafta sürecek seminerlerde her hafta farklı bir eğitmen sinemanın farklı yakalarına uzanan eğitimler verecek.

Altyazı Sinema Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Mayıs ayında da devam ediyor. Altyazı’nın geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programlarının bir parçası olurken her hafta farklı bir eğitmen tarafından farklı bir konuya odaklanan seminerlerde sinemanın pek çok farklı noktasına uzanılıyor.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması programı sinemanın etkinlik alanında düzenleniyor. Tamamen ücretsiz olarak, kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştirilen seminerlere İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak mümkün. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde Beyoğlu Sineması’na uğrayıp müsait yer varsa seminere katılabilirsiniz.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki Mayıs ayı programı şu şekilde:

Modernist Avrupa Sineması – Evrim Kaya
5 Mayıs Pazar, saat: 15:00-17:00

20. yüzyılda sanat ve edebiyattaki avangart hareketlerden ilham alan modernist sinema, geçen yüzyıldaki belli başlı tüm sinema akımlarını etkilediği gibi sanat sinemasıyla neredeyse eş anlamlı kullanılageldi. Oysa aslında, her akım gibi başı ve sonu olan bir dönemden söz ediyoruz. Bu seminerde Avrupa modernist sinemasının tematik ve biçimsel öğelerini, karaktere ve olay örgüsüne yaklaşımını, kendi içindeki dönüşümleri ve benzer akımlar içindeki ayrıksı yerini anlamaya çalışarak bugünün sineması üzerindeki kurucu etkilerine bakacağız.

Örnek yönetmenler: Antonioni, Bergman, Rosselini, Fellini, Wenders, Godard, Tarkovski

Evrim Kaya kimdir?

Evrim Kaya Boğaziçi Üniversitesinde felsefe öğrenimi gördü, akademisyenlik ve sinema yazarlığının yanı sıra gazetecilik ve editörlük yaptı. Halen Hamburg Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları Enstitüsünde çalışmalarını sürdürüyor.


Diyalog Yazımı – Gülengül Altıntaş
12 Mayıs Pazar, saat: 15.00-17:00

Bir görüntü ve ses sanatı olan sinemada, sözün yeri neresi? Diyalog yazımına senaryo sürecinin hangi aşamasında başlanmalı, nelere dikkat edilmeli. Seminerde farklı filmlerden seçilmiş sahneler üzerinden analiz yapılarak, diyalog yazımı için önerilen teknikler paylaşılacak.

Gülengül Altıntaş kimdir?

İstanbul Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, eğitimine UCLA Extention, Content Creation for Entertainment Media programında devam etti. Kısa film ve video çalışmaları çeşitli festivallerde gösterildi, ödüller aldı. Senaryo eğitimine ilk olarak Yvet Biro (NYU) ile başladı. Türkiye sinemasının usta yönetmenleriyle senaryo çalışmalarına katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Film Televizyon Yüksek Lisans Programı tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesi Medya ve Sinema Araştırmalarında doktora programına katıldı. Aynı üniversitede beş yıl boyunca, öğretim görevlisi olarak Senaryo Yazarlığı Alt-dal programının koordinatörlüğünü yaptı. Aralarında Mavi Dalga (2014), Toz Bezi (2015), Nasipse Adayız (2019), Kim Mihri (2022) gibi filmlerin olduğu çok sayıda filmde senaryo danışmanı, senaryo doktoru ve yazar olarak çalıştı.


Sinema Tarihinde Yolculuk: Sovyet Montaj Kuramı – Engin Ertan
18 Mayıs Cumartesi, saat: 13:00-15:00

Kimilerine göre sinemasal anlatımın özü olan kurgu, 1920’li yıllarda Sovyet Birliği’nde bir grup yönetmenin geliştirdiği teorilerle anlam kazanacaktı. Film yapımına dair yaklaşımları farklılık gösterse de kurgunun önemine dikkat çeken bu yönetmenler, sinemanın bir sanat dalı olarak ana sorunlarını da ele alarak bugün bildiğimiz anlamıyla film gramerinin oluşmasının temellerini attı.

Örnek filmler: Potemkin Zırhlısı (Bronenosets Potyomkin, 1925), Luch smerti (1925), The Death Ray (1924), Ana (1926), Ekim (Oktyabr, 1927), Kameralı Adam (Chelovek s kino-apparatom, 1929), Toprak (1930)

Engin Ertan kimdir?

1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2000 yılında Sinema Dergisi’nde sinema yazarlığına başladı. 2009 yılından derginin Aralık 2013’te kapatılmasına değin yine Sinema Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü görevini sürdürdü. Dergide yaklaşık 13 yıl boyunca aralıksız devam eden Kült Filmler köşesini hazırladı. Sinema Dergisi dışında Radikal, Rolling Stone Türkiye, Total Film Türkiye, Film+, Milliyet Sanat, Altyazı gibi gazete ve dergilerde sinema ve müzik alanında yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana devam eden, Goethe-Institut’un düzenlediği Kino başlıklı film programının proje koordinatörlerinden biri. Yine 2015’ten bu yana İstanbul Film Festivali Danışma Kurulu’nda yer almakta. Sinema yazılarına Altyazı ve Milliyet Sanat’ta devam ediyor.


Sinema ve Video Oyunları: Uyarlamaların Ötesinde – Aslı Ildır
26 Mayıs Pazar, saat: 15:00-17:00

Sinema ve video oyunları arasındaki ilişki, çoğunlukla uyarlamalar üzerinden ele alınır. Ancak temelde hem anlatı yapısı ve görsel dil hem de karakter tasarımında iki mecra arasında çok daha karmaşık bir etkileşim söz konusudur. Bu seminerde video oyunlarından çeşitli şekillerde yararlanan iki film üzerinden bu ilişkiyi tartışacağız. Karakterlerin ölüp yeniden canlandığı, anlatıda paralel evrenlerin ortaya çıktığı, çatallı anlatı yapısını oyunbaz bir şekilde kullanıldığı bu filmlerde video oyunlarının izlerini arayacağız.

Örnek filmler: Koş Lola Koş (Run Lola Run, 1998), Her Şey Her Yerde Aynı Anda (Everything Everywhere All at Once, 2022)

Aslı Ildır kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Film Çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon yüksek lisansını bitirdi. Halen Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde Film Çalışmaları ve Görsel Kültür üzerine doktora yapıyor ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’nde editör olarak çalışıyor. 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna Film Festivallerinin Talent Campus programlarına seçildi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde film üzerine dersler veriyor.


Altyazı Sinema Seminerleri’nin tamamına ulaşmak için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.