Şu An Okunan
‘Altyazı Seçti’: Sararmış Yapraklar Beyoğlu Sineması’nda

‘Altyazı Seçti’: Sararmış Yapraklar Beyoğlu Sineması’nda

Altyazı Sinema Derneği ve Beyoğlu Sineması işbirliğinde hazırlanan ‘Altyazı Seçti’ gösterimleri Mayıs ayında da devam ediyor. Altyazı ekibinin seçtiği filmlerin söyleşiler eşliğinde sunulduğu etkinliğin bu ayki filmi Aki Kaurismäki imzalı Sararmış Yapraklar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması, İBB Kültür’ün hazırladığı programları aylık olarak seyirciyle buluşturmanın yanı sıra pek çok kurumla geliştirilen işbirlikleri neticesinde düzenlenen etkinliklere de programında yer veriyor. Bu kapsamda Altyazı Sinema Derneği’yle de işbirliğine giden Beyoğlu Sineması, Altyazı’nın geleneksel sinema seminerlerini ve Altyazı ekibinin seçimiyle oluşturulan ‘Altyazı Seçti’ etkinliğini bünyesine dâhil etti. Altyazı ekibi tarafından sinema tarihinde yer edinmiş köşe taşı filmlerden güncel sinemanın dikkat çeken örneklerine geniş bir yelpazeden seçilen filmleri seyirciyle buluşturan ‘Altyazı Seçti’ programında gösterimlerden sonra söyleşiler düzenleniyor. İlk etkinliği geçtiğimiz Şubat ayında düzenlenen programın bu ayağında Aki Kaurismäki’nin Sararmış Yapraklar (Kuolleet lehdet, 2023) filmi yer alıyor.

Film gösteriminin ardından sinema yazarları Ali Ercivan ve Müge Turan’ın konuşmacı olarak katılacağı bir söyleşi düzenlenecek. Moderatörlüğünü Ekrem Buğra Büte’nin üstleneceği söyleşide Kaurismäki sinemasını tanımlayan hemen her öğeyi güçlü şekilde barındıran film tüm katmanlarıyla ele alınacak.

12 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Sararmış Yapraklar gösterimi saat 16:00‘da başlayacak. Söyleşinin başlangıç saati ise 17:30. Beyoğlu Sineması‘nda düzenlenecek gösterim ve söyleşi tamamen ücretsiz olup etkinliğe katılmak için İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak gerekiyor. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Sararmış Yapraklar Üzerine

Usta yönetmen Aki Kaurismäki’nin yirminci uzun metrajı Sararmış Yapraklar, dünya prömiyerini 76. Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı ve burada Jüri Ödülü’nü kazandı. Helsinki’de güvencesiz işlerde çalışan iki orta yaşlı karakterin birbirini bulma hikâyesine odaklanan filminde Kaurismäki, kendine has evreninde geçen sakin ve nüktedan bir aşk öyküsü anlatıyor. Alma Pöysti ve Jussi Vatanen’i bir araya getiren film Kaurismäki’ye has donuk oyunculuklar, ifade bulamayan duygular ve minimalist mizansen tasarımıyla hem eğlenceli hem de dokunaklı bir tona sahip. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film kategorisinde Finlandiya’nın Oscar adayı olan ve kısa listeye kalmayı başaran film katıldığı festivallerde eleştirmenlerin büyük beğenisi kazandı. Pek çoklarına göre 2023’ün en iyi filmlerinden birisi olan Sararmış Yapraklar Altyazı yazarlarının seçimleriyle oluşturulan ‘2023’ün En İyi Filmleri’ listesinde sekizinci sırada yer almıştı.

Beyoğlu Sineması’nın Mayıs programıyla ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.