Şu An Okunan
Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (12-18 Mart)

Altyazı Öneriyor: Haftalık Gösterim Rehberi (12-18 Mart)

Öne çıkanlar, kaçırılmaması gerekenler ve geçici olarak yayında olanlar… Haftalık Gösterim Rehberi, çeşitli platformlarda izlemeye açılmış film ve dizilerle karşınızda.


Better Call Saul – Beşinci Sezon

Netflix Türkiye

Fenomen dizi Breaking Bad’de (2008-2013) yaşananların öncesini ele alan Better Call Saul’un beşinci sezonu bu hafta Netflix Türkiye’de gösterime giriyor. Başrolünde Bob Odenkirk’ün yer aldığı, Breaking Bad’in yaratıcısı Vince Gilligan’ın Peter Gould’la beraber yarattığı dizi, James McGill adlı bir avukatın başından geçen olaylara odaklanıyor. Dizinin beşinci sezonu 15 Mart’ta Netflix’te olacak.


İstanbul Film Festivali Mart Seçkisi

filmonline.iksv.org
Günler

İKSV’nin pandemi koşulları nedeniyle tüm yıla yaydığı İstanbul Film Festivali çevrimiçi gösterimleri Mart ayında da devam ediyor. Festivalin Mart seçkisinde büyük festivallerde prömiyer yapmış yeni filmlerin yanı sıra sinema tarihinde iz bırakmış bazı klasikler de yer alıyor. Tüm filmlerin gösterime girme saatinden itibaren beş gün boyunca izlemeye açık olacağı seçki kapsamında bu hafta Tsai Ming-liang’ın son filmi Günler (Rizi, 2020) ve Kelly Reichardt’ın 2010 yapımı Kestirme Yol (Meek’s Cutoff) filmi izlenebiliyor.


Kayıp Rüzgârlar

Pera Film
Zefir

Pera Film, ‘Kayıp Rüzgârlar’ başlıklı yeni çevrimiçi seçkisinde insanın doğayla kurduğu ilişkiye odaklanan dört filmi izleyiciyle buluşturuyor. ‘Kristal Berraklığı’ sergisinden ilhamla oluşturulan programda dört film yer alıyor. 12-26 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek program kapsamında Caryn Cline’ın kısa filmlerinin yanı sıra Belma Baş’ın ilk uzun metrajı Zefir (2010) de izlenebiliyor.


Onur Savaşı

MUBI Türkiye

Thomas Vinterberg’in sevilen filmlerinden Onur Savaşı (Jagten, 2012) MUBI Türkiye’nin kataloğuna eklendi. Boşanmasının ardından hayatını tekrar yola sokmaya çalışan bir kreş öğretmeninin beyaz bir yalanla hayatının altüst oluşuna odaklanan film, bir yandan erkeklik kültürünün eleştirisini yaparken diğer yandan küçük cemaatlerin histeri ve linçe yatkınlıklarına eğiliyor. Mads Mikkelsen filmdeki performansıyla Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştı.


Seni Buldum Ya!

MUBI Türkiye

Reha Erdem’in pandemi koşullarında Zoom üzerinden çektiği Seni Buldum Ya! MUBI Türkiye’de gösterime giriyor. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında, karantina koşullarında oyuncuların kendi evlerinden katıldığı çekimlerle oluşturulan film salgın koşullarını fırsat bilen bir suç şebekesinin insanların hayatına sızmaya çalışmasını konu ediniyor. Suç ve komedi unsurlarını bir arada kullanan yapım, Serkan Keskin, Nihal Yalçın, Bülent Emin Yarar, Ezgi Mola, Taner Birsel, Tilbe Saran, Esra Bezen Bilgin, Tansu Biçer ve Ecem Uzun’dan oluşan görkemli oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Karantina koşullarında çekilen filmlere önemli bir örnek oluşturan Seni Buldum Ya! ile Reha Erdem de komedi türünü tekrar ziyaret ediyor. Film 13 Mart Cumartesi gününden itibaren MUBI Türkiye’de izlenebilecek.


Sessiz Drama: Gerhard Lamprecht’in Sahiciliği

Beykoz Kundura
Gayrimeşru Çocuklar (Die Unehelichen, 1926)

Gösterimlerine çevrimiçi olarak devam eden Kundura Sinema, yeni programında Alman sessiz sinemasının en üretken yönetmenlerinden Gerhard Lamprecht’i ağırlıyor. 12 Mart-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek program yönetmenin dört filmini ücretsiz ve çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşturuyor. Özellikle günlük yaşama yönelttiği gerçekçi yaklaşımla öne çıkan Lamprecht’in filmlerine bir giriş niteliği taşıyan seçki, Kundura Sinema’nın yeni çevrimiçi izleme platformu Kundurama’da sınırlı kontenjanla ve ücretsiz olarak izlenebilecek.


Sinek Kuşu

MUBI Türkiye

Ödüllü kısa filmlerin yönetmeni Bora Kim’in çok sevilen ilk uzun metrajı Sinek Kuşu (Beolsae, 2018) MUBI Türkiye kataloğuna eklendi. 14 yaşındaki Eunhee’nin 1994 Seul’ünde yaşadığı olaylara odaklanan Güney Kore yapımı film ilkgençlik, eğitim hayatı, büyüme sancıları ve aile gibi temalara değinen duygusal bir yapım. Sinek Kuşu dünya prömiyerini 2018 yılında Berlinale’de yapmış, ardından Tribeca başta olmak üzere pek çok uluslararası festivali dolaşmıştı. Film 38. İstanbul Film Festivali’nde başkanlığını Lynne Ramsay’nin üstlendiği uluslararası yarışma jürisi tarafından büyük ödül Altın Lale’ye layık görülmüştü.


Altyazı’nın Sevdiği Filmler – Ali: Korku Ruhu Kemirir

Altyazı YouTube Kanalı

Altyazı’nın Sevdiği Filmler​’in onuncu bölümünde Rainer Werner Fassbinder imzalı Ali: Korku Ruhu Kemirir‘i (Angst Essen Seele auf, 1974) konuşuyoruz. Engin Ertan ve Aslı Ildır, aşkı bir tür “toplumsal sömürü aracı” olarak ele alan yönetmenin klasik melodramı nasıl politize ettiğini tartışıyor.


Ayrıca Türkiye’deki dijital platformlarda izleyebileceğiniz, gözden kaçmaması gereken 5 dizi:

  • Crashing | Netflix Türkiye
  • My Brilliant Friend | Bein Connect
  • Please Like Me | Netflix Türkiye
  • Succession | Bein Connect
  • State of the Union | BluTV
© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.