Şu An Okunan
26. Türkiye Almanya Film Festivali 11 Mart’ta Başlıyor

26. Türkiye Almanya Film Festivali 11 Mart’ta Başlıyor

Bu yıl 26’ıncı kez düzenlenecek Türkiye Almanya Film Festivali’nden detaylar belli olmaya devam ediyor. 11-20 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin açılışını Mehmet Binay ve M. Caner Alper imzalı Bergen yapacak.

Her yıl Almanya’nın Nürnberg kentinde düzenlenen Türkiye Almanya Film Festivali’nin programı yavaş yavaş şekilleniyor. Festivalin bu yılki açılış filmi Bergen olarak belirlendi. Arabesk şarkıcı Bergen’in yaşam öyküsünü anlatan filmde sanatçıya Farah Zeynep Abdullah hayat veriyor. Yönetmenliğini Mehmet Binay ve M. Caner Alper’in üstlendiği, senaryosunu Sema Kaygusuz ve Yıldız Bayazıt’ın kaleme aldığı filmde Abdullah’a Erdal Beşikçioğlu, Tilbe Saran ve Nergis Öztürk gibi isimler eşlik ediyor.

Festivalin Ana Yarışma bölümünde Türkiye’den beş, Almanya’da dört olmak üzere toplamda dokuz film yer alıyor. Başkanlığını, festivalde daha önce de aynı görevi üstlenen yapımcı ve yönetmen Alexander Bohr’un yaptığı Uzun Metraj Yarışması jürisinde Bohr’a oyuncu Nilüfer Açıkalın, oyuncu Şenay Gürler, Uluslararası Hof Film Festivali Yönetmeni Thorsten Schaumann, yönetmen Hüseyin Tabak ve oyuncu Tolga Tekin eşlik ediyor. Jürinin değerlendireceği filmler şöyle sıralanıyor:

  • Af (Yön: Cem Özay, 2020), Türkiye
  • Çatlak (Yön: Fikret Reyhan, 2020), Türkiye
  • Nasipse Adayız (Yön: Ercan Kesal, 2020), Türkiye
  • Okul Tıraşı (Yön: Ferit Karahan, 2021), Türkiye
  • Sardunya (Yön: Çağıl Bocut, 2021), Türkiye
  • Durma, Hep Hareket Et (Don’t Stop Motion / Yön: Franziska Bausch-Moser, Niels Bauder, 2021), Almanya
  • Prens (Le Prince / Yön: Lisa Bierwirth, 2021), Almanya
  • George W. Bush’a Karşı Rabiye Kurnaz (Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush / Yön: Andreas Dresen, 2022), Almanya
  • Tatlı Felaket (Sweet Disaster / Yönetmen: Laura Lehmus, 2021), Almanya

Festivalin Kısa Film Yarışması’nda ise Türkiye ya da Almanya yapımı 12 film yer alıyor. Başkanlığını yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun üstlendiği Kısa Film Yarışması jürisi oyuncu, yönetmen ve akademisyen Ulrike Arnold, yönetmen ve senarist Tini Tüllmann ve oyuncu Süheyla Ünlü’den oluşuyor. Jürinin değerlendireceği filmler şu şekilde:

  1. AYSHA (Yön: Cengiz Akaygün, 2021), Almanya
  2. Better Half (Yön: Jürgen Heimüller, 2021), Almanya
  3. Call (Yön: Deniz Arora, 2020) Almanya
  4. Düdük (Der Pfiff / Yön: Ege Karakurt, 2020), Türkiye
  5. Free Fun (Yön: Fehmi Öztürk, 2020), Türkiye
  6. Lacrimosa (Yön: M. Caner Alper, Mehmet Binay, 2020), Türkiye
  7. Suçlular (Yön: Serhat Karaaslan, 2021), Türkiye
  8. Reina (Yön: Ozan Mermer, 2020), Almanya
  9. Stiletto: ‘A Pink Family Tragedy’ (Yön: Can Merdan Doğan, 2021), Almanya
  10. Şêro (Yön: Mustafa Efelti, 2021), Türkiye
  11. Winter Colours (Yön: Adrianna Wieczorek, 2020), Almanya
  12. Yara (Yön: Onur Güler, 2020), Türkiye

Festival kapsamında her sene verilen Onur Ödülleri bu yıl ARTE – Sinema ve Televizyon Filmleri Genel Başkanı Claudia Tronnier’e, festival programcısı, sinema yazarı ve yönetmen Dr. Ahmet Boyacıoğlu’na ve oyuncu Perihan Savaş’a takdim edilecek. Tronnier ve Boyacıoğlu’na ödülleri 11 Mart akşamı yapılacak açılış töreninde verilecek. Savaş ise ödülünü 19 Mart’ta düzenlenecek ödül töreninde teslim alacak.

Pandemiden dolayı gösterimlere kısıtlı sayıda seyircinin kabul edileceği festivalin açılış gecesi ve yarışma filmleri biletlerinin ön satışı çevrimiçi olarak başladı. Festivalle ilgili detaylı bilgiye Türkiye Almanya Film Festivali’nin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.