Şu An Okunan
12 Yıllık Esaret’in Senaristinden ABD’deki Protestolara Dair

12 Yıllık Esaret’in Senaristinden ABD’deki Protestolara Dair

Oscar ödüllü senarist John Ridley, ABD’de polis şiddetine karşı devam eden protestoları 1992 yılında yaşanan benzer olaylarla karşılaştıran bir makale yayınladı. 

1992 yılında Los Angeles Polis Teşkilatı’ndan dört polis, Afrikalı Amerikalı Rodney King’i gözaltına alırken darp ettikleri için mahkemeye çıkmış ve jüri tarafından suçsuz bulunmuştu. Bunun üzerine 29 Nisan 1992’de başlayan ve altı gün süren protestolarda 63 kişi hayatını kaybetmiş ve iki binden fazla kişi yaralanmıştı.

Rodney King davasını ve sonrasında yaşanan protestoları ele alan Let It Fall: Los Angeles 1982-1992 (2017) adlı belgeseli yöneten ve kölelik tarihinden gerçek bir öyküyü anlatan 12 Yıllık Esaret (12 Years a Slave, 2013) için yazdığı senaryo ile Oscar kazanan John Ridley, ABD’de süregiden protestolara dair düşüncelerini Hollywood Reporter için kaleme aldığı makalede paylaştı. Ridley, 28 yıl önceki protestoların aksine, bugün birbirinden çok farklı grupların gösterilerde bir arada yer aldığını ve bu sayede yeni dayanışmaların oluştuğunu söylüyor. Toplumsal adaletsizliğin artık birçok kesimi etkilediğini ve değişim isteğinin uzun soluklu olacağına dair inancını belirten Ridley, pandemi sürecinin “birlikte ve birbiri için var olma” anlayışının gelişmesinde etkili olduğunu düşünüyor. Ridley’nin yazısının orijinalini Hollywood Reporter’ın sayfasından okuyabilirsiniz.

HBO Max, Ridley’nin çağrısı üzerine tetiklenen tepkiler sonucu Rüzgar Gibi Geçti’yi  (Gone with the Wind, 1939) içerdiği ırkçı öğeler nedeniyle kataloğundan kaldırmış, filmin ileri bir tarihte uyarı ve yorumlarla tekrar yayına alınacağını açıklanmıştı.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.