Şu An Okunan
2020’ye Özel Oscar Kuralları

2020’ye Özel Oscar Kuralları

COVID-19 yasaklarının yarattığı koşullar sebebiyle, Akademi bu yıla mahsus olarak, prömiyerini dijital ortamda yapmış filmlerin de seçilebilir olduğunu açıkladı.

Akademi’nin Yönetim Kurulu, 93. Akademi Ödülleri için kurallar ve kampanya düzenlemelerini belirledi. Bu ödül sezonuna mahsus olmak üzere, sadece dijital ortamda gösterime çıkmış filmler de En İyi Film kategorisinde seçilebilir olacak. Bir başka değişiklik de ses dallarında söz konusu; Ses Miksajı ve Ses Kurgusu, En İyi Ses kategorisinde birleştirildi.

Standart kurala göre, filmlerin aday gösterilebilmesi için Los Angeles’da ticari bir sinema salonunda en az yedi günlük bir süreyle ve günde en az üç seansta gösterilmiş olması gerekiyordu. Ancak Los Angeles’daki sinema salonlarının 16 Mart’tan bu yana COVID-19 yasakları çerçevesinde kapalı olması sebebiyle, öncesinde sinemada vizyona girmesi planlanıp nihayetinde prömiyerini dijital ortamda yapmak durumunda kalmış filmler de seçilebilir olacak. Bu geçici kurala göre, filmlerin dijital prömiyerinden sonra 60 gün içinde Akademi üyelerine özel ‘Gösterim Odası’nda online olarak sunulmuş ve diğer kurallara uygun olması gerekiyor. Sinema salonları yeniden açıldıktan sonra, Akademi’nin de resmi olarak duyurduğu tarihten sonrasında ise, geçici uygulama yürürlükten kaldırılarak standart kurallar geçerli olmaya devam edecek. Filmlerin sinema salonunda gösterime girmiş olma kuralına uymasını kolaylaştırmak için, Los Angeles haricinde New York, Bay Area, Chicago, Florida, Miami, Atlanta ve Georgia’da vizyona giren filmler de yarışa katılabilecek. COVID-19 yasaklarından etkilenen festivallere seçilmiş ancak etkinliğin iptal olması üzerine ilkin online ortamda görücüye çıkmış filmler de, esnetilen kurallardan faydalanabilecek.

En İyi Uluslararası Film kategorisindeki yeni uygulama uyarınca ise, bundan böyle isteyen Akademi üyeleri, belirli bir sayının üzerinde film izlemiş olmak şartıyla, aday gösterilecek yapımlarla ilgili ön seçimlerde söz sahibi olabilecek.

2020, Akademi’nin aynı zamanda DVD formatına veda ettiği yıl olacak. 2021’den itibaren, filmlerin Akademi üyelerine DVD üzerinden ulaştırılmış olması kabul edilmeyecek ve sadece dijital paylaşımlar kabul görecek.

93. Akademi Ödülleri’nde geçerli olan kuralların tam listesi için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.