Şu An Okunan
50. Dünya Günü Kutlu Olsun!

50. Dünya Günü Kutlu Olsun!

Bugün 50. yılı kutlanan ve çevre bilinci oluşturmayı amaçlayan Dünya Günü etkinlikleri kapsamında, 27 Nisan’a kadar sürecek online bir film festivali de düzenleniyor.

1969’de Kaliforniya, Santa Barbara’nın kıyı açıklarına yaklaşık 12 milyon litre petrol dökülmesiyle yaşanan çevre felaketi, ABD’de yükselmekte olan çevre bilincini o dönemde zirvesine taşıyan olay olarak tarihe geçti. Savaş karşıtı öğrenci hareketlerinden ilham alan Senatör Gaylord Nelson’ın çabaları ve genç aktivist Denis Hayes’in önderliğinde, ülke çapında bir dizi eğitici etkinlik düzenlendi ve 22 Nisan 1970’de 20 milyon Amerikalı, çevre kirliliğine karşı barışçıl protestolara katıldı. Eylemler, toplumun her kesiminden destek görmüştü. Zaman içinde her yıl tekrarlanan kürese bir etkinliğe dönüşen Dünya Günü, bugün 50 yaşında.   

22-27 Nisan tarihleri arasında online olarak düzenlenecek “EarthxFilm” festivali de, 50. Dünya Günü etkinliklerinin bir parçası. Festival, bugün Türkiye saatiyle 21:00-22:00 saatleri arasında, çevre örgütü The Wild Immersion’ın kurucuları Adrien Moisson ve Gregoire Moisson’ın katılımıyla gerçekleşecek panelle start verecek. Panelin ardından festival, 1968 yılında Dünya’nın uzaydan çekilen ilk görüntüsünün hikâyesini ele alan Emmy adayı Earthrise (2018) filminin özel gösterimine ev sahipliği edecek.

Bugün 23:30 ve 23 Nisan 01:15 arasında gösterilecek ‘Science in Action Shorts’, büyüleyici çalışmalarını devam ettirmek için laboratuvarlarından çıkıp saha araştırmasına katılan bir grup bilim insanını konu edinen dört kısa filmi içeriyor. Ardından, Jared P. Scott’ın 2019 yapımı orta metraj belgeseli The Great Green Wall gösterilecek. İklim değişikliğinin etkilerine sarsıcı bir şekilde şahit olan Sahel bölgesinde meydana gelen çölleşmeyi dengelemek amacıyla yeşil bir “ağaç duvarı” inşa etme sürecini müzisyen Inna Modja’yla beraber belgeleyen filmin ardından, Julio Palacio’nun kısa metraj belgeseli When the Earth Moves yayınlanacak.

Bu adresten üzerinden kayıt olarak katılım sağlanabilecek festivalin tam programına şuradan ulaşmak mümkün. James Cameron’ın yapımcısı olduğu National Geographic belgeseli Akashinga da, önümüzdeki günlerde gösterilecek filmler arasında. Programda Chicago’nun zaman dilimine göre belirtilen etkinliklerin Türkiye’de hangi saatlere denk düştüğünü, sekiz saat ekleyerek hesaplayabilirsiniz.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.