Şu An Okunan
60. Altın Portakal’dan Yeni Detaylar

60. Altın Portakal’dan Yeni Detaylar

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden detaylar belli olmaya devam ediyor. Ulusal Yarışma jürileriyle Onur ve Başarı Ödülleri’nin sahipleri duyurulurken Reha Erdem’in ilk ve son filmleriyle festivale katılacağı programdan açıklanan detaylar arasında.

7-14 Ekim tarihlerinde 60’ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nden detaylar paylaşılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde festival kapsamında düzenlenen Antalya Film Forum’a seçilen tüm projeler açıklanmıştı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması‘na seçilen filmlerin ardından Ulusal Belgesel ve Kısa Metraj Film Yarışması‘nda yer alacak yapımların da duyurulmasıyla festivalin tüm ulusal yarışmaları belli olmuştu. Son olarak Ulusal Yarışma jürileriyle Onur ve Başarı Ödülleri’nin bu yılki sahipleri açıklanan festivalin programından bazı detaylar da paylaşıldı.

Festival kapsamında her sene verilen Onur Ödülleri bu yıl usta oyuncular Erdal Özyağcılar, Işıl Yücesoy, Müjdat Gezen, Şerif Sezer ve Selçuk Yöntem’e takdim edilecek. Festivalin bir diğer ödülü olan Başarı Ödülleri’nin bu yılki sahipleri ise oyuncular Farah Zeynep Abdullah ve Aras Bulut İynemli. Ödüller festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. Selçuk Yöntem ise ödülünü kapanış gecesinde teslim alacak.

Ulusal Yarışma Jürileri

Demet Akbağ’ın başkanlığında toplanan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi kurgucu Ali Aga, sanatçı Ayşegül Aldinç, oyuncu Mehmet Günsur, yönetmen ve oyuncu Onur Saylak, yönetmen Özcan Alper ve yazar Sema Kaygusuz’dan oluşuyor. Yarışmaya on film seçilirken bu filmlerin tamamı Türkiye’deki ilk kez Antalya’da gösterilecek. Festivalin Ulusal Belgesel Film Yarışması’na seçilen sekiz filmi karikatürist, yazar, belgesel film yönetmeni Behiç Ak, yönetmen, senarist, multimedya sanatçısı Deniz Tortum ve yönetmen, senarist, yapımcı Zeynep Dadak’tan oluşan jüri değerlendirecek. 14 filmin yer aldığı Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması jürisinde ise yönetmen Elif Refiğ, oyuncu Hazar Ergüçlü ve film programcısı, yapımcı Paolo Bertolin yer alıyor.

Festivalde Film Yönetmenleri Derneği’nce verilen Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü’nü belirleyecek jüri yönetmenler Biket İlhan, Eylem Kaftan ve Tayfur Aydın’dan oluşurken Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından verilen SİYAD En İyi Film Ödülü jürisinde sinema yazarları Ali Ercivan, Fatih Özgüven ve Yeşim Tabak görev alıyor. Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması jürisinde yer alan isimler ise yapımcı Anna Maria Aslanoğlu, yönetmen, yapımcı Ezel Akay ve yazar Hakan Bıçakcı.

Neandria’nın Türkiye Prömiyeri Antalya’da

Neandria

Ulusal Yarışma jürileri ve festival kapsamında dağıtılan ödüllerin yanı sıra festival programından bazı detaylar da paylaşıldı. Yönetmen Reha Erdem iki filmiyle festivalde yer alırken son filmi Neandria‘nın Türkiye prömiyeri festival kapsamında Antalya’da gerçekleştirilecek. Film 6-15 Ekim tarihlerinde 39’uncusu düzenlenecek Varşova Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma’da dünya prömiyerini yaptıktan hemen sonra Antalya’da seyirciyle buluşacak. Ekolojik olarak sürdürülebilir bir film yapım girişimi olan Neandria, filme adını veren Neandria antik kenti yakınlarında yoksul bir köyde, annesiyle birlikte yaşayan ve atletizm yarışlarına hazırlanan genç bir kadının hikâyesini anlatıyor. Deniz İlhan’ın başrolde olduğu filmde İlhan’a Ahmet Rıfat Şungar, Bülent Emin Yarar, İnci Nur Daşdemir, Nihal Yalçın gibi isimler eşlik ediyor.

Erdem’in ilk uzun metrajlı filmi olan A Ay (1988) da 35’inci yılına özel restore edilmiş kopyasıyla festivalde yer alıyor. Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle restore edilen film geleneklerine bağlı bir ailede yaşayan 11 yaşındaki Yekta’nın gerçeküstü dünyasını takip ediyor. Yekta karakterine hayat veren Yeşim Tozan’a, Gülsen Tuncer, Nurinisa Yıldırım, Münir Özkul gibi isimlerin eşlik ettiği A Ay Özkul’un rol aldığı son sinema filmi olma özelliği taşıyor. Bunlara ek olarak yönetmen Erdem’in 35 yıllık sinema deneyimini aktaracağı bir ustalık sınıfı düzenlenecek.

Festivali müjdeleyen Sinema Tırı bu sene 26 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında Antalya’nın birbirinden farklı ilçelerini dolaşacak. Festivalin 7 Ekim’deki açılışı ise cumhuriyetin ilanının 100. yılı vesilesiyle Tolga Örnek imzalı Atatürk (1998) belgeseliyle yapılacak.

Festivalin ‘Sinema sonu olmayan bir yolculuktur’ fikrinden ilhamla tasarlanan afişi görsel tasarımcı Galip Aksular’ın imzasını taşıyor.

Festival bu sene Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Aspendos ve Perge Salonları, Doğu Garajı ve Kültür Park’ta yer alan Yıldızların Altında Açık Hava Sineması, Migros Karaalioğlu Açık Hava Sineması ve Özdilek Sineması’nda gerçekleştirilecek. 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.