Şu An Okunan
Engelsiz Filmler Festivali’nde Bu Yıla Özel Bölüm: ‘İnsanlık Onuru’

Engelsiz Filmler Festivali’nde Bu Yıla Özel Bölüm: ‘İnsanlık Onuru’

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 75. yılı vesilesiyle programına ‘İnsanlık Onuru’ bölümünü dâhil eden Engelsiz Filmler Festivali, dört filmlik bir seçki sunuyor. Gösterimlerin yanı sıra ‘Herkes İçin İnsan Hakları’ adlı bir forum da düzenlenecek.

11. Engelsiz Filmler Festivali’nden detaylar belli olmaya devam ediyor. Daha önce festivalin Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmler duyurulmuş, bu sene programa eklenen ‘Parmak İzi’ adlı bölümde Ken Loach imzalı üç filminin gösterileceği açıklanmıştı. Son olarak festivalin bu yıla özel hazırladığı dört filmlik seçki ve forumdan detaylar paylaşıldı.

Festivalin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 75. yılına özel programına dâhil ettiği bölümü, bildirgenin maddelerinde önce çıkan “insanlık onuru” teriminden ilham alıyor. Yolculuğuna herkesin sinemaya eşit koşullarda erişilebilmesi motivasyonuyla başlayan festival, ‘İnsanlık Onuru’ bölümünde de toplumun parçası olan her bir bireyin ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlardaki eşit ve özgür erişim hakkı odağında insan hakları sorunlarını tartışmaya açıyor. Seçkinin tek uzun metrajlı filmi Öğleden Sonra (Die middag) yönetmen Nafiss Nia’nın yazıp yönettiği ilk uzun kurmacası. Dünya prömiyerini Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nde gerçekleştiren film İranlı bir kadın sığınmacının hikâyesi üzerinden mültecilik meselesine bakış atıyor. Seçkideki kısalardan Mélanie Trugeon imzalı Kubra (2021), Afganistan’dan Fransa’ya göçmek zorunda kalan feminist performans sanatçısı Kubra Khademi’nin hayatını ve sanatını takip ediyor. Justine Martin imzalı Vaha’da (Oasis, 2022) ergenlik çağındaki iki kardeşin yaşadıkları üzerinden farklılaşma ve ötekileşme kavramları irdelenirken Santiago Zermeño imzalı Sessizliği Gör (Mira el silencio, 2022) ise Meksika’da bir grup işitme engellinin kurduğu atölyede topluluk üyelerinin hayal gücü ve yaratıcılıklarının sınırsızlığını anlatıyor.

Kubra

Programın kısa film seçkisi 22 Ekim Pazar günü saat 13:00’te Goethe Institut Ankara’da seyirciyle buluşacak. Aynı gün saat 14:00’te ise ‘Herkes İçin İnsan Hakları’ adlı forum gerçekleştirilecek. İletişimci ve engelli hakları savunucusu Selen Doğan’ın kolaylaştırıcılığında, gazeteci Gökçer Tahincioğlu, Türkiye Sağırlar Milli Federasyon Başkanı Bülent Tekin ve izleyicilerin katılımıya gerçekleşecek forumda bildirgeden yola çıkılarak eşitlik, eşitsizlik, adalet ve adaletsizlik mefhumlarına bugün nereden baktığımız tartışılacak. Seçkideki filmlerden Öğleden Sonra ise Paribu Cineverse ANKAmall’de gösterilecek.

20-26 Ekim’de Ankara’da başlayacak festivalde fiziki gösterimler Paribu Cineverse ANKAmall ve Goethe Institut’te gerçekleşirken aynı tarih aralığında festivalin Kısa Film Yarışması’nda yer alan 14 film çevrimiçi olarak da tüm Türkiye’den takip edilebilecek. Ankara’nın ardından Eskişehir’e konuk olacak festivalde gösterimler 4-5 Kasım’da Cinema Pink Kanatlı AVM salonlarında gerçekleştirilecek. Tüm gösterimleri sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleri ile gerçekleştiren festivalde tüm etkinliklerin de erişilebilir olmasına dikkat ediliyor.

11. Engelsiz Filmler Festivali’ne dair gelişmeler festivalin internet sitesi üzerinden takip edilebiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.