Şu An Okunan
Azra Deniz Okyay’ın Hayaletler’i, Venedik’te Seyirciyle Buluştu

Azra Deniz Okyay’ın Hayaletler’i, Venedik’te Seyirciyle Buluştu

Azra Deniz Okyay’ın ilk uzun metrajı Hayaletler, dün yapılan gösterimle dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaptı. Yakın bir gelecekte Türkiye’de geçen film, kentsel dönüşüm ekseninde gelişen distopik bir anlatıyı takip ediyor. 

Küçük Kara Balıklar (2013) adlı kısa kurmacası ve Sulukule Mon Amour (2016) adlı belgeseliyle tanıdığımız Azra Deniz Okyay’ın ilk uzun metrajı Hayaletler, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Festivalin ‘Eleştirmenlerin Haftası’ bölümünde yer alan film aynı zamanda bu yıl Türkiye’den Venedik programında yer alan tek film olma özelliği taşıyor. Hayaletler, senaryosunun yazım aşamasında Selanik Film Festivali’ne paralel olarak gerçekleştirilen Cross-Roads Co-Production’da iki ödül kazanmıştı. 

Azra Deniz Okyay’ın yazıp yönettiği filmde dört farklı karakterin Yeni Türkiye’nin kentsel dönüşüm atmosferi ekseninde kesişen hikâyesi büyük bir elektrik kesintisinin yaşandığı tek bir günde anlatılıyor. Filmde olaylar günümüze çok yakın bir gelecekte geçiyor ve günümüz İstanbul’una dair distopik bir anlatıyı takip ediyor.

Hayaletler’in dünya prömiyerinin ardından yayınlanan ilk eleştirilerde The Moveable Fest’ten Stephen Saito, Okyay’ın ülkesinin girdiği yeni döneme taze bir bakış getirdiğini ifade ettiği yazısında “geçmiş ve bugün arasında kurulan güvenilmez zaman algısı”nın ve çoklu karakter yapısının finalde şehrin dönüşümü temasına uygun biçimde tatmin edici bir çözüme ulaştığını belirtirken Asian Movie Pulse’tan Rouven Linnarz ise filmin yarı belgeselvari yaklaşımının Yeni Türkiye’yi resmetme biçimine uyum sağladığından bahsetti ve oyunculuk performanslarının başarısından söz etti

Okyay’ın ilk uzun metrajı Hayaletler’den geçtiğimiz günlerde bir fragman paylaşılmıştı:

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.