Şu An Okunan
Barış Atay’ın Aden Filmi 21 Ağustos’ta MUBI’de

Barış Atay’ın Aden Filmi 21 Ağustos’ta MUBI’de

Aden

Barış Atay’ın ikinci filmi Aden 21 Ağustos’ta yönetmen ve oyuncuların katılacağı çevrimiçi galasıyla birlikte MUBI Türkiye’de gösterime girecek.  

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili, oyuncu ve yönetmen Barış Atay’ın yönettiği Aden (2018) tarih boyunca aktörleri değişse de benzer sonuçlar doğuran zincirleme bir zulmü zamansız ve mekânsız bir atmosferde resmediyor. Yönettiği ve başrolünde yer aldığı ilk filmi Eksik‘te (2015) 1980 darbesi sonrasında parçalanan bir aileyi odağına alarak anne-oğul ve kardeş ilişkilerini irdeleyip bir yandan da toplumsal hafızanın derinliklerini araştıran Atay, ikinci filminde de politik bir çerçeve çiziyor. Savaştan ve kıtlıktan kaçan bir çiftin yaşamlarını yeni baştan kurma umuduyla çıktıkları uzun ve zorlu yolculuğu konu alan Aden, iktidar mücadelesi, yoksulluk, şiddet gibi kavramlardan da beslenerek insanlık tarihi ve mitolojiye farklı açılardan göz kırpıyor.

Funda Eryiğit, Onur Ünsal, Cemalettin Çekmece, Caner Erdem ve Sermet Yeşil’in rol aldığı, Barikat Film yapımı, VOS ve Nelumbo Film ortak yapımı Aden’in senaryosunu Onur Orhan kaleme aldı. Dünya prömiyerini 34. Varşova Film Festivali’nde yapan, 38. İstanbul Film Festivali’nde Mansiyon Ödülü’ne layık görülen film, 26. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu (Funda Eryiğit) ve En İyi Sanat Yönetmeni (Devrim Ömer Ünal) kategorilerinde ödül kazandı. Aden 25. Nürnberg Türkiye Almanya Film Festivali’nden de Seyirci Ödülü’yle ayrıldı.    

Aden’in çevrimiçi galası Muammer Brav’ın sunumu, Barış Atay ve oyuncuların katılımıyla 21 Ağustos Cumartesi akşamı saat 20:30’da MUBI’nin YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak. Aynı gün film de gösterime girecek. Galanın davetiyesine ise MUBI Türkiye’nin internet sitesinden ulaşılabiliyor.   

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.