Şu An Okunan
Berlinale 70. Yılına Hüzünlü Başladı

Berlinale 70. Yılına Hüzünlü Başladı

Festivalin Berlinale Palast’taki açılışında Hanau kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

70. Berlin Uluslararası Film Festivali, 20 Şubat akşamı Berlinale Palast’ta gerçekleşen törenle başladı. Bu sene itibarıyla yola yeni direktörleri Mariette Rissenbeek ve Carlo Chatrian ile devam eden festivalin açılışında, Philippe Falardeau’nun yönettiği, başrollerini Sigourney Weaver ile Margaret Qualley’nin paylaştığı My Salinger Year gösterildi.

Törende, bir önceki gün Almanya’nın Hanau kentinde gerçekleşen ve en az 11 kişinin hayatını alan terör saldırısının kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Rissenbeek, “Aslında Berlinale’nin 70. yılıyla ilgili ne kadar mutlu olduğumuza dair birkaç söz söylemek istiyordum ama, dün Hanau’da yaşananlar hepimizi şoke etti, hepimizi çok sert vurdu,” dedi ve şöyle devam etti: “Berlinale özgürlüğü, hoşgörüyü, saygıyı ve misafirperverliği sembolize ediyor. Berlinale şidddetin ve ırkçılığın karşısında. Kalbimiz ve düşüncemizle, Hanau kurbanları ile ailelerinin yanındayız.”

“Burada bir cemiyet olarak bulunuyoruz,” diyen Chatrian ise sinemanın insanları birleştiren yanına vurgu yaptı: “Bir sinemada oturduğumuzda, artık seyircilerizdir ve aramızda sınıf, dil, din ayrımı yoktur.”

Törenin sunuculuğunu üstlenen oyuncu Samuel Finzi’nin açılış konuşmasında da Hanau saldırısı vardı. Finzi Alman politikacıları “sağ kanatla bir sorunumuz olduğunu” kabul etmeye çağırdı ve ekledi: “Genel iklim gerçekten zehirli olsa bile, bunu asla normal şartlar olarak kabul etmeyeceğiz. Berlinale’de hepinizi içtenlikle karşılıyoruz. Berlin’e hoş geldiniz. Burası açık bir şehir olmayı sürdürüyor.”

Festival 1 Mart’a kadar sürecek.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.