Şu An Okunan
‘Buralı Belgeseller’ Sekiz İlde Seyirciyle Buluşuyor

‘Buralı Belgeseller’ Sekiz İlde Seyirciyle Buluşuyor

‘Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi’ projesi kapsamında gerçekleştirilecek ‘Buralı Belgeseller: Türkiye’de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi’ Mayıs ve Haziran ayları boyunca Van, Trabzon, Mersin, İzmir, İstanbul, Safranbolu, Ankara ve Alanya’da seyirciyle buluşacak.

Tünel Kültür ve Sanat Derneği’nin Documentary Campus ortaklığı, Belgesel Sinemacılar Birliği, İstanbul Cinema Network işbirliği ve DOK.fest München’in katılımıyla yürüttüğü ‘Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi’ projesi, Türkiye ve Avrupa Birliği kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlayan ‘Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı’ndan hibe desteği almaya hak kazandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Avrupa Birliği’nin malî desteğiyle hayata geçirilen hibe programı kültür, sanat ve kültürel miras aracılığıyla sivil toplum diyaloğunun ve kültürel miras konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesini amaç ediniyor ve Türkiye’de kültürel değerlerin teşvik edilmesine alan yaratıyor. ‘Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi’ projesi ise belgesel filmleri kültürel mirası korumanın bir aracı ve gelecek nesillere aktarılacak mirasın bir parçası olarak kabul ediyor.

Proje kapsamında hazırlanan ‘Buralı Belgeseller: Türkiye’de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi’ Türkiye’de son yüz yılda üretilmiş belgesellerden bir seçkiyi sekiz ilde seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor. On beş belgeseli bir araya getiren seçkide yer alan belgesellerden bazıları için Belgesel Sinemacılar Birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema ve Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezi arşivleri de katkıda bulundu. Programda dikkat çeken yapımlardan bazıları ise şu şekilde: 1938 yapımı öncül film Türkiye’de Beş Dakika (Five Minutes in Turkey), Türkiye’de renkli çekilen ilk belgesel olarak nitelenen Ali İpar imzalı Bir Şehrin Hikâyesi (1954), Suha Arın’ın kamerasını Toroslar’da ailesiyle birlikte orman işçiliği yapan bir kız çocuğuna çevirdiği Tahtacı Fatma (1979), Türkiye’de erkeklerin bıyığa yüklediği anlamları ve bu konudaki görüşlerini araştıran Belmin Söylemez imzalı Bıyık (2000), İstanbul’da sonu gelmeyen kentsel dönüşüm sürecini ve altında yatan dinamikleri irdeleyen İmre Azem imzalı Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (2011), Ümit Kıvanç’ın “vicdan ve serbest piyasaya dair bir film” olarak tanımladığı ve 2021’de yeniden kurguladığı 16 Ton (2011), besteci ve prodüktör İlhan Mimaroğlu’nun yaşamını, sanatçının kendi çektiği 8mm görüntüler eşliğinde anlatan Serdar Kökçeoğlu imzalı Mimaroğlu (2020) ve dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yaptıktan sonra Antalya ve İstanbul gibi festivallerden de ödül kazanan Deniz Tortum imzalı Maddenin Hâlleri (2020).

Maddenin Halleri
Maddenin Hâlleri

Mayıs ve Haziran ayları boyunca Van, Trabzon, Mersin, İzmir, İstanbul, Safranbolu, Ankara ve Alanya’ya konuk olacak ‘Buralı Belgeseller: Türkiye’de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi’nde gösterimlerin yanı sıra film ekiplerinin katılacağı sohbetler ve atölye çalışmaları da düzenlenecek. Program detaylarına Tünel Kültür ve Sanat Derneği’nin internet sitesiden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.