Şu An Okunan
David Lynch’ten Hayranlarına Doğum Günü Hediyesi

David Lynch’ten Hayranlarına Doğum Günü Hediyesi

Usta yönetmenin on yedi dakikalık kısa filmi What Did Jack Do?, Netflix’te yayında.

Son olarak yaratıcısı olduğu kült dizi Twin Peaks’in (1990-91) üçüncü sezonu Twin Peaks: The Return (2017) ile seyircisini bir kez daha kendine hayran bırakan David Lynch, doğum gününde özel bir sürprizle karşımızda. Geçen sene usta yönetmenin New York’ta düzenlediği Festival of Disruption’da gösterilen on yedi dakikalık kısa film What Did Jack Do? (2017) Netflix’te dün, Lynch’in yetmiş dördüncü yaş gününde yayına girdi.

David Lynch’in Twin Peaks’te canlandırdığı Gordon Cole adlı ajanı andıran bir dedektif rolüyle karşımıza çıktığı What Did Jack Do?, yönetmenin rüyalar ve kâbuslar arasında gezinen sinemasından izler taşıyan, sürealist estetiğiyle öne çıkan bir film noir. Lynch, tamamı bir tren istasyonu kafesinde geçen filmin başrolünü Jack Cruz isimli bir maymunla paylaşıyor. Toototabon isimli bir tavuğa duyduğu aşktan dolayı bir “tutku cinayetine” kalkışan Cruz, dedektifle sonu bir türlü gelmeyen, cevapsız sorularla dolu, anlamsız bir diyaloğa girişiyor. Absürd bir mizah ile karanlık bir tekinsizlik arasında gidip gelirken polisiyenin kodlarıyla oynayan film, türün “kendini ciddiye alan” bir parodisi gibi. Ciddiyet içinde ilerleyen soruşturmanın sürreel bir dans sekansıyla kesintiye uğradığı What Did Jack Do?, tür sinemasının ana hatlarını alıp, içeriği bilinç akışını taklit eden bir tür “rastgelelikle” dolduran Lynch sinemasının da bir özeti niteliğinde.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.