Şu An Okunan
Dijital Platformlar Salonların Geleceğini Nasıl Etkiliyor?

Dijital Platformlar Salonların Geleceğini Nasıl Etkiliyor?

The New York Times’ın hazırladığı bir makale için, film ve televizyon endüstrisinin farklı alanlarından isimler filmlerin ve sinema salonlarının geleceğine dair fikirlerini belirtti. Görüş verenler arasında yönetmenler Barry Jenkins, Ava DuVernay ve Russo Kardeşler’in yanı sıra yapımcı ve yönetmen J.J. Abrams ile Octavia Spencer ve Jessica Chastain gibi oyuncular da yer alıyor.

Netflix ve benzeri dijital platformların sinemanın geleceği üzerindeki önü alınamaz etkisinden bahseden konuşmacıların genel kanısı, son bir yıldır bu değişimin özellikle hızlandığı yönünde. Seyircinin filmlere sinema salonunda gitmek için gitgide “bir nedene” ihtiyaç duyduğunu belirten konuşmacılar, geleneksel anlamda sinema salonu dediğimiz şeyin terk edilmeye başladığından dem vurdu. Öte yandan Jessica Chastain gibi isimler ise kadın sinemacılar da dahil pek çok bağımsız yapımcının ve filmin dijital platformlar sayesinde daha çok kişiye ulaştığını, dolayısıyla değişimin pozitif bir tarafı olduğunu ifade etti. Buna karşılık olarak, sinema salonlarında vizyona çıkmanın Gizli Dünya (Room, 2015), Ay Işığı (Moonlight, 2016) ve Eight Grade (2018) gibi bazı bağımsız filmlere herhangi bir dijital platformun yapacağından çok daha fazla görünürlük kazandırdığı görüşü de mevcut.

Bağımsız Salonlar
Indiewire’da çıkan bir haber ise, The New York Times makalesinin konunun asıl muhataplarından olan bağımsız sinema salonu sahipleri ve festival düzenleyicilerine temsiliyet vermemesini eleştirdi ve sözü sektörün arka planında kalan bu isimlere verdi. Artık tek bir seyirci olmadığı, çok daha çeşitli içerik talep eden, çok kimlikli bir seyircinin ortaya çıktığı yönünde argümanlar sunan konuşmacılar; bu duruma bir tür kıyamet senaryosu olarak değil, bağımsız sinemaların tarih boyunca sürekli olarak karşılaştıkları gerileme dönemlerinden biri olarak bakılması gerektiğini belirtti. Lincoln Center’dan Dennis Lim, bu tartışmanın daha çok Hollywood’u ilgilendirdiğini, sektörün artık gişe canavarları ve yaz filmlerinin ötesine geçip dünya sinemasına bir göz atmasının zamanının geldiğini söyledi. Dağıtım tarafındaki isimlerin kanısı genel olarak özellikle küçük şehirlerdeki seyircinin sinema salonlarına olan ilgisini hâlâ yitirmediği yönünde.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.