Şu An Okunan
Efsanevi Dergi Cahiers du Cinéma’nın Tüm Ekibi İstifa Etti

Efsanevi Dergi Cahiers du Cinéma’nın Tüm Ekibi İstifa Etti

İstifa kararı, derginin el değiştirmesi üzerine yayın özgürlüğü adına oluşan endişe sebebiyle geldi. Şöhretini Yeni Dalga akımıyla birlikte yakalayan Cahiers du Cinéma’nın yeni sahipleri arasında film yapımcıları da bulunuyor.

Köklü Fransız sinema dergisi Cahiers du Cinéma’nın on beş yazardan oluşan yayın kurulu, derginin yakın zamanda el değiştirmesini gerekçe göstererek topluca istifa etti. Yaptıkları açıklamada yeni koşulların “eleştirel bir yayının çıkarlarına aykırı düşmesi” ifadesine yer veren kurul, yeni hisse sahiplerinin, içerikleri “yumuşatma” taleplerinin olduğunu öne sürdü.

Bu açıklamalardan sonra Fransız gazetesi Le Monde, yeni yönetiminde bankacılar, iş insanları ve sekiz film yapımcısının yer aldığı Cahiers du Cinéma dergisindeki toplu yayın kurulu istifasına ilişkin daha fazla detayı açığa çıkardı. On yedi yıldır dergide yazan editör yardımcısı Jean-Philippe Tessé “1950’li yıllarda dergi, Fransız sinemasına karşı savaş açmak için kurulmuştu. Ama şimdi yeni sahipleri onu ‘şık’ ve ‘dostane’ bir oluşum haline getirmek istiyor, tamamen saçmalık,” açıklamasını yaparken, şirketin yeni yöneticisi, aynı zamanda ‘Seri’ isimli bir sokak mobilyası şirketinin genel müdürü olan Eric Lenoir ise şöyle dedi: “Editoryal ekip, sinema hakkında her ne yazmak istiyorlarsa onu yazmalıdırlar. Onların tercihlerini yönlendirmek söz konusu bile olamaz.”


Eleştiri ve analizleri, özellikle de her yılın sonuna doğru açıkladıkları ‘En İyi 1o’ listeleriyle dünyanın birçok yerindeki sinefiller tarafından merakla takip edilen Cahiers du Cinéma dergisi altmış dokuz sene önce André Bazin, Jacquez Doniol-Valcroze ve Joseph-Marie Lo Duca tarafından kurulmuştu. Derginin yazar ve editör kadrosunda bugüne dek, başta Yeni Dalgacılar olmak üzere Fransız sinemasının pek çok önemli yönetmeni yer aldı. Bu isimler arasında Jean-Luc Godard, François Truffaut, Claude Chabrol, Éric Rohmer, Jacques Rivette, Olivier Assayas, Léos Carax ve André Téchiné de bulunuyor.

Kaynak: IndieWire

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.