Şu An Okunan
Tartışmalı César Akademisi’ne Yeni Başkan

Tartışmalı César Akademisi’ne Yeni Başkan

Margaret Ménégoz (solda), Emmanuelle Riva ve Michael Haneke ile birlikte

28 Şubat’ta açıklanacak 45. César Ödülleri’nin açıklanmasına iki hafta kala kurul üyelerinin toplu istifasıyla gündeme gelen Akademi’nin başkanlığını, Michael Haneke filmlerinin yapımcısı Margaret Ménégoz yürütecek.

Eski başkan Alain Terzian’ın yerine gelen Margaret Ménégoz’un görevi, istifa edene dek kurul üyeleri arasında bulunduğu Fransız Sineması Tanıtım Derneği’nin geçici başkanlığını yürütmek olacak. Tanıtım Derneği, günümüzde César Akademisi olarak da bilinen Sinema Sanatı ve Teknikleri Akademisi’ni yöneten, kâr amacı gütmeyen bir oluşum.

Görevine, 28 Şubat’ta gerçekleşecek 45. ödül töreninin ardından başlayacak olan Fransa-Almanya kökenli Margaret Ménégoz, kariyeri boyunca pek çok filmin yapımcılığını üstlendi. Bu projeler arasında, Agnieszka Holland’ın yönettiği Europa Europa (1991) ile Michael Haneke imzalı Aşk (Amour, 2012), Beyaz Bant (Das weiße Band, 2009) ve Saklı (Caché, 2005) gibi önemli yapımlar yer alıyor.

Uluslararası tanınırlığını, Éric Rohmer ve Barbet Schroeder’in 1962 yılında kurdukları Les Films du Losagne’ın başkanlığını yürütürken elde eden Ménégoz, Haneke ile de bu Fransa kökenli yapım şirketinin çatısı altında çalışmıştı.

Etik tartışmaların yılı
Peki, Ménégoz’un başkanlığıyla şimdilik son bulan gündemde öne çıkan maddeler ve kurulun toplu istifasına kadar giden yolda neler yaşandı?

Venedik Film Festivali’nde J’accuse ile Büyük Jüri Ödülü kazanan Roman Polanski, César Ödülleri’nde ‘Film’ ve ‘Yönetmenlik’ de dâhil on iki dalda adaylık ile en çok adaylığa sahip isim olunca hem sektör hem de sektör dışından Alain Terzian başkanlığındaki Akademiye tepkiler gelmişti.

1979 yılında ABD’de tecavüz suçundan hüküm giyen ve ülkeye dönemeyen Roman Polanski ile ilgili iddialar #MeToo hareketiyle birlikte yeniden konuşulur olmuştu. J’accuse’ün Fransa vizyonu öncesi oyuncu ve model Valentine Monnier’in bu iddialar arasına bir yenisi eklemesi ise tepkilerin büyümesine yol açmıştı.

César adaylığı bulunan genç isimleri, sektörün profesyonelleriyle bir araya getirmeye odaklanan ‘Dîner des Révélations’ etkinliğinde, Claire Denis ve Virginie Despentes gibi feminist kimlikleriyle de öne çıkan sinemacıların davet edilme taleplerinin reddedilmesi polemiği alevlendirmişti.

Bu olaylar üzerine, Le Monde gazetesinde, üyelerin yalnızca filmlere oy verebildiklerini, yönetim üzerinde söz sahibi olamadıklarını bildiren bir açık mektup yayınlandı. Birçok üyenin imzaladığı bu açık mektubun ardından yönetim kurulu üyeleri oy birliği ile istifa kararı aldıklarını duyurmuştu.

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la jeune fille en feu, 2019) filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında César’a aday gösterilen Adèle Haenel, New York Times’a’ verdiği röportajda Polanski ve filminin adaylığı ile ilgili bir açıklamada bulundu. Açıklamasında, Polanski’yi kayırmanın “tüm cinsel saldırı kurbanlarının suratına tükürmekten farksız” olduğunu belirtti.

Kaynak: Screen Daily

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.