Şu An Okunan
Aşırı Zenginlerin ‘Aşırı’ Dünyası

Aşırı Zenginlerin ‘Aşırı’ Dünyası

Ülkesi Norveç’te izlenme rekorları kıran ödüllü dizi Exit, Oslo’nun yüksek finans çevresinden genç iş adamlarının karanlık dünyasına içeriden bir bakış sunuyor. Gerçek öykülere dayanan dizi, BluTV’de yayında.

Avrupa’da dizi sektörünün başlıca buluşma noktası olan Series Mania Festivali’nde Uluslararası Panorama ödülünü kazanan Exit, merak uyandırmaya Eylül 2019’daki ilk yayınından çok önce, yapım aşamasında başlamıştı. İlk kez Eylül 2019’da ekrana gelen dizi, ülkesi Norveç’te ilk haftasında bir milyondan fazla kişi (nüfusun beşte biri) tarafından izlendi.

Oslo’nun yüksek finans çevresinden genç iş adamlarının karanlık dünyasına içeriden bir bakış sunan Exit’in yaratıcısı Øysten Karlsen, diziden bahsederken “Bu gerçeğimizin, görmediğimiz bir gerçeğin parçası” diyor. Dizinin başlıca karakterleri, daha 20’li yaşları sona ermeden multi milyoner olmuş, şimdilerde 30’lu yaşlarında olan Adam (Simon J. Berger), William (Pål Sverre Hagen), Jeppe (Jon Øigarden) ve Henrik (Tobias Santelmann). Karlsen senaryoyu yazabilmek için, gerçekten de bu hayatı süren dört kişiyle ve eşleri dahil yakın çevreleriyle detaylı röportajlar yapmış. Dag ve One Night gibi başarılı dizileriyle tanınan yönetmen, Exit’te anlatılan öykülerin yaklaşık yüzde yetmişinin doğrudan bu röportajlardan alındığını söylüyor.

Neler anlatıldığına gelince… Karakterlerin sonsuz bir para akışıyla şekillenen dünyasında, insanlar alınıp satılacak birer mal, ve arzu edilip de satın alınamayacak hiçbir şey yok. Bir taraftan ‘aile adamı’ görüntüsü verirken bir taraftan da eşlerinden gizledikleri bir parti evinde gündelik hayatlarından kaçmaya çalışıyorlar. Dörtlünün ortaklaşa kullandığı bu ev, kiraladıkları eskortları getirdikleri, pahalı uyuşturucular kullandıkları ve kişiliklerinin en vahşi yönlerini ortaya döktükleri bir yer. Dizi parti mekânının haricinde, karakterleri eşleriyle paylaştıkları evlerinde, yüksek binalardaki ofislerinde, Norveç ve başka ülkelerdeki yazlıklarında takip ederek, ‘süper lüks’ yaşamların karanlık dehlizlerinde geziniyor.

Exit Norveç’te gösterilmeye başladığında pek çok seyircinin gördükleri karşısında şoke olmasıyla ilgili olarak şöyle diyor Karlsen: “O dünya gerçek. Demek ki kendi ülkenizin imajını biraz gözden geçirmeniz gerekiyor. Dünyanın geri kalanında olup biten pis şeylerin burada olmadığına inanmak istiyoruz.”

Dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin serveti geri kalan yüzde 99’un toplam servetine eşit bir hâle gelmiş ve sömürüye odaklı bu düzenin sonuçları iklim krizi gibi küresel felaketlerle artık görmezden gelinemeyecek bir seviyeye ulaşmışken, Exit’in sunduğu ‘içeriden’ bakış, şüphesiz sadece Norveçliler için değil, dünya seyircisi için de hayli ilgi çekici olmaya aday.

Şimdilik sekiz bölümlük bir sezonu bulunan ve birkaç sezon daha çekilmesi düşünülen Exit, Türkiye’de BluTV’de izlenebiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.