Şu An Okunan
Gezici Festival Bu Yıl Ankara, Sinop ve Kastamonu’da Düzenlendi

Gezici Festival Bu Yıl Ankara, Sinop ve Kastamonu’da Düzenlendi

26. Gezici Festival

Her yıl Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenlenen Gezici Festival, bu yıl Ankara’da başladığı yolculuğunda önce Sinop’a sonra Kastamonu’ya uğradı.

Ankara Sinema Derneği‘nin düzenlediği Gezici Festival, 1995 yılından bu yana Türkiye’nin farklı noktalarında gerçekleştiriliyor. Sinemanın güncel örneklerini ülkenin farklı noktalarına taşıma gayretiyle yola çıkan festival bugüne kadar Artvin’den İzmir’e, Kayseri’den Kars’a Türkiye’nin dört bir yanını dolaştı, ayrıca yolunu komşu ülkelerden, Makedonya’dan, Azerbaycan’dan, Yunanistan’dan geçirdi. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle zorunlu bir ara veren Gezici Festival’in yolculuğu da bu yıl kaldığı yerden devam etti.

İlk olarak 26 Kasım’da Ankara Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde başlayan festival, 3 Aralık’ta programını Sinop’a taşıdı. Festivalin son ayağı ise 6 Aralık’ta Kastamonu Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda başlayan bir seçkiyle gerçekleştirildi. Türkiye sinemasının güncel örneklerinden pek çok filmin seyirciyle buluştuğu festivalde gösterimlerin çoğu film ekiplerinin katılımıyla yapıldı. Güncel Türkiye sinemasını ülkenin farklı noktalarına taşıma amacı güden festival birçok genç sinemacıyı da ülkenin çeşitli şehirlerine taşımış oldu.

Okul Tıraşı, 26. Gezici Festival
Altın Portakal’dan En İyi Film ödüllü Okul Tıraşı Gezici’nin de ilgi çeken filmlerinden biriydi.

Festivalin bu yılki programında geçtiğimiz günlerde Torino Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan İki Şafak Arasında ve bu yılki Berlinale’nin Panorama bölümünde FIPRESCI ödülünü kazanan Okul Tıraşı gibi merakla beklenen filmler yer aldı. Aynı bu iki film gibi Türkiye prömiyerini 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapan Nazlı Elif Durlu imzalı Zuhal, Emre Kayiş’in ilk uzun metrajı Anadolu Leoparı ve Ali Tansu Turhan’ın bir filmin üretim sürecine odaklanan filmi Diyalog da Gezici Festival’in programında yer alan yapımlar arasındaydı. Tayfun Pirselimoğlu’nun kendi romanından uyarladığı son filmi Kerr de festivalin öne çıkan filmlerindendi.

26. Gezici Festival’in programında öne çıkan bir diğer başlık ise ‘Tuncel Kurtiz’in Sürgün Yılları‘ adlı bölümdü. Kurtiz’in İsveç’teki sürgün yıllarında çektiği ve İsveç televizyonunda gösterildikten sonra uzun süre seyirciden uzak kalan Saç ve Bebek adlı iki filmini kapsayan bölüm İsveç Büyükelçiliği’nin katkılarıyla yeniden gün yüzüne çıkarılmış oldu.

Gelecek yılki durakları henüz belli olmayan Gezici Festival’le ilgili detaylı bilgiye Ankara Sinema Derneği’nin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.