Şu An Okunan
İstanbul Film Festivali’nin Bu Yıl Restore Edeceği Film Belli Oldu

İstanbul Film Festivali’nin Bu Yıl Restore Edeceği Film Belli Oldu

Beklenen Şarkı

Her yıl Türkiye sineması tarihinden önemli bir yapımın restorasyonuna vesile olarak yeniden seyirciye kazandıran İstanbul Film Festivali, bu yıl Cahide Sonku ve Zeki Müren’in başrollerinde yer aldığı Beklenen Şarkı‘yı yeniden beyazperdeye taşıyor.

Bu yıl 8-19 Nisan tarihlerinde tamamen fiziksel gösterimlerle gerçekleştirilmesi planlanan İstanbul Film Festivali programından detaylar belli olmaya devam ediyor. Festivali düzenleyen İKSV geçtiğimiz günlerde her yıl düzenlenen retrospektif bölümünün bu yılki odak yönetmeninin Sergio Leone olduğunu açıklamıştı. Son olarak festivalin merakla beklenen bir diğer bölümü ‘Dünden Bugüne Türk Klasikleri’ne konuk olacak film de belli oldu. Festival, restorasyonuna vesile olduğu unutulmaz klasik Beklenen Şarkı‘yı (1953) yeniden seyirciyle buluşturacak.

Beklenen Şarkı

Beklenen Şarkı, sinemamızın ilk kadın yönetmeni olarak tanınan Cahide Sonku‘nun yapımcılığını üstlendiği, Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu ile birlikte yönettiği, aynı zamanda Zeki Müren‘le birlikte başrolleri paylaştığı bir yapım. Adını Zeki Müren’in aynı adlı bestesinden alan film aynı zamanda Müren’in rol aldığı ilk sinema filmi. Restorasyonu Atlas Prodüksiyon tarafından yapılan Beklenen Şarkı, bu vesileyle ilk gösteriminden yaklaşık yetmiş yıl sonra İstanbullu sinemaseverlerle yeniden buluşacak. Ayrıca festival seyircisi Cahide Sonku ve Zeki Müren’i beyazperdede birlikte izleme fırsatı yakalayacak.

Cahide Sonku Kimdir?

Cahide Sonku
Cahide Sonku

Muhsin Ertuğrul döneminin önemli isimleri arasında yer alan Cahide Sonku, 1933’te Söz Bir Allah Bir filmiyle sinemaya adım attı. 1950 yılında yapım şirketi Sonku Film’i kurdu. Bir yandan oyunculuk kariyerine devam ederken yönetmenlik yapmaya da başladı. Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu’yla birlikte Vatan ve Namık Kemal (1951) filmini yönetti. 1953’te Beklenen Şarkı filmini de aynı ekiple çekti. Cahide Sonku’nun hem başrolü, hem yapımcısı hem de yönetmenlerinden olduğu Beklenen Şarkı, birçok ilki bünyesinde barındırmasıyla Türkiye sinema tarihinde oldukça önem taşıyan bir film.

BKM’nin yapımcılığını, Özcan Alper’in yönetmenliğini üstlendiği, Cahide Sonku’nun hayatına odaklanan Netflix özel yapımı bir dizinin de önümüzdeki aylarda dijital platformda gösterime girmesi bekleniyor.


İstanbul Film Festivali’yle ilgili gelişmeleri İKSV’nin internet sitesi ve altyazi.net‘ten takip edebilirsiniz.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.