Şu An Okunan
İstanbul Film Festivali’nden Sergio Leone Retrospektifi

İstanbul Film Festivali’nden Sergio Leone Retrospektifi

The Good, the Bad and the Ugly, İyi, Kötü ve Çirkin

Bu yıl 41. kez düzenlenecek İstanbul Film Festivali, Sergio Leone’nin tüm filmlerini seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Usta yönetmenin yedi uzun metrajı festival programında yer alacak.

Zorlu pandemi şartları nedeniyle iki yıldır programını farklı biçimlerde seyirciyle buluşturan İstanbul Film Festivali, bu yıl geleneksel tarihi olan Nisan ayında gerçekleştirilecek. Pandemi koşulları da müsaade ederse 8-19 Nisan tarihlerinde fiziksel gösterimlerle düzenlenecek festivalden detaylar belli olmaya devam ediyor. Bu yıl takdim edilecek Onur Ödülleri’nin yanı sıra Ulusal Yarışma’da görev yapacak jüri üyeleri de daha önce açıklanmıştı. Festivali düzenleyen İKSV son olarak bu yıl itibariyle yarışmalı bölüme dönüşen ‘Genç Ustalar’ bölümünde yer alan filmleri 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşturulacak jürinin değerlendireceğini açıklamıştı.

Festivalin başlangıcı yaklaşırken bu yılki programda yer alacak filmler de belli olmaya başladı. İKSV’nin yaptığı açıklamaya göre 41. İstanbul Film Festivali’nin her yıl düzenlediği retrospektif bölümünün bu yılki konuğu usta yönetmen Sergio Leone olacak. 1960’larda çektiği filmlerle gözden düşen western türüne yeni bir soluk getiren ve “spaghetti western” türünün yaratıcısı olarak kabul edilen Leone’nin bütün filmleri festival kapsamında yenilenmiş kopyalarından sinema salonlarında izlenebilecek.

Bir Zamanlar Batıda, Once Upon a Time in the West
Bir Zamanlar Batıda

Eski usul Amerikalı western geleneğini yeni unsurlar ve taze bir bakış açısıyla ayağa kaldırarak büyük bir gişe başarısı elde eden Leone, 1960’lı yıllar boyunca arka arkaya imza attığı başyapıtlarla adını sinema tarihine yazdırmış bir yönetmen. Türe getirdiği yeni soluğun yanı sıra Clint Eastwood ve Ennio Morricone gibi isimleri sinema dünyasında efsaneleştirmesiyle de tanınan usta yönetmenin mirası bugün hâlâ ilham verici olmaya devam ediyor. Günümüzde yeniden keşfedilme eğilimleri gösteren western tekrar gündeme gelmişken tüm Sergio Leone filmlerini büyük perdede izleme imkânı türün geleneğini yeniden düşünmek için önemli bir tartışma zemini sunacak.

41. İstanbul Film Festivali’nde izleyiciyle buluşacak Sergio Leone filmlerinin tamamı şu şekilde:

  • Rodos Canavarı / Il Colosso di Rodi / The Colossus of Rhodes (1961)
  • Bir Avuç Dolar İçin / Per un pugno di dollari / A Fistful of Dollars (1964)
  • Birkaç Dolar İçin / Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More (1965)
  • İyi, Kötü ve Çirkin / Il buono, il brutto, il cattivo / The Good, the Bad and the Ugly (1966)
  • Bir Zamanlar Batıda / C’era una volta il West / Once Upon a Time in the West (1968)
  • Yabandan Gelen Adam / Giù la testa / A Fistful of Dynamite (1971)
  • Bir Zamanlar Amerika’da / Once Upon a Time in America (1984)

Festivalle ilgili son gelişmeleri İKSV’nin internet sitesi üzerinden takip etmek mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.