Şu An Okunan
İzlenmeden Çok Tartışılan ‘The Hunt’ Nihayet Görücüye Çıkıyor

İzlenmeden Çok Tartışılan ‘The Hunt’ Nihayet Görücüye Çıkıyor

Kendini ‘Elitler’ olarak adlandıran zengin liberallerin eğlence olsun diye muhafazakârları avladıkları film, vizyona çıkışının Amerika’daki katliamlara denk gelmesi ve Trump’ın tepkileri sebebiyle vizyon takviminden kaldırılmıştı.

İtaat (Compliance, 2012) ve The Leftovers (2014-2017) ile tanınan Craig Zobel’ın yeni projesi Av (The Hunt, 2019), uzaktan bakıldığında gerilim türüne mizahi öğeler katarak yaklaşan herhangi bir film gibi gözükse de, Amerika’da henüz vizyona girmeden en çok tartışılan yapımlardan biri oldu. Oyuncu kadrosu Hilary Swank, Justin Hartley, Betty Gilpin, Emma Roberts ve Ike Barinholtz gibi isimlerden oluşan; Richard Connell’ın ‘The Most Dangerous Game’ (1924) isimli kısa hikâyesinden uyarlanan filmde, Amerika’daki sağ-sol kutuplaşmasını hicveden bir bakış sunuluyor.

Film, kendini ‘Elitler’ olarak adlandıran birkaç zengin liberalin, spor yapmak ve keyifli vakit geçirmek için kaçırdıkları ve ‘Acınasılar’ ismini verdikleri muhafazakâr Amerikalıları avlamalarını anlatıyor. “Bir sepet dolusu acınası insan” ifadesi, daha önce 2016 yılındaki başkanlık seçimi döneminde Hillary Clinton tarafından, homofobik, ırkçı ve cinsiyetçi Trump hayranlarını tasvir etmek için kullanılmıştı.

Av’ın geçtiğimiz yılın Eylül ayında Amerika’da izleyiciyle buluşması planlanıyordu. Ancak Ağustos ayında Dayton ve El Paso’da gerçekleşen katliamların yarattığı hassasiyet, filmin vizyona çıkışını engelledi. Gerçekleşen saldırılardan dolayı bazı film tanıtım sayfaları ve haber platformları Av’ın fragmanını yayınlamak istemedi; Trump ise Twitter üzerinden tepkisini dile getirdi. Hollywood’daki “liberallerin, nefret ve kin dolu ırkçılar olduklarından” bahsederken, “gelmekte olan filmin” var olan kargaşayı alevlendirmekten başka bir işe yaramayacağından yakınan Trump’ın bu açıklamalarından yaklaşık yirmi dört saat sonra film, Universal’in yayın takviminden kaldırıldı.

Halkın tepkisini görebilmek adına düzenlenen deneme gösterimlerinde, projenin “ilgi çekici” ama “olumsuz” olduğuna karar verildi. Reklam kampanyasını tam olarak yürütemeyen ve tepkilerin odağında kalan şirket, filmi takvimden kaldırma kararının ardından şu açıklamayı yapmıştı: “Biz her zaman, cesur ve vizyon sahibi yaratıcılara ait, Av gibi projelerin arkasında duracağız. Ancak filmin izleyiciyle buluşması için doğru bir zamanda olmadığımıza inanıyoruz.”

Tüm tepkilere, ertelenme ve hatta takvimden kaldırılma kararlarına rağmen Av, bu Cuma Amerika’daki sinema salonlarında yerini alacak. Daha önce Kapan (Get Out, 2017), Ayin (The Purge, 2018) ve Görünmez Adam (The Invisible Man, 2020) gibi projelerin arkasında yer alan, Av’ın da yapımcıları arasında bulunan Blumhouse Productions’ın kurucusu Jason Blum’ın belirttiğine göre tüm bu yaşananlara rağmen filmdeki herhangi bir sahnede değişikliğe gidilmedi.

Film Türkiye’de 10 Nisan’da vizyona girecek.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.