Şu An Okunan
James Cameron’ın Yeni Belgeseli Akashinga: The Brave Ones’dan İlk Fragman

James Cameron’ın Yeni Belgeseli Akashinga: The Brave Ones’dan İlk Fragman

Prömiyerini EarthXFilm festivalinde (22-27 Nisan) yapacak ve daha sonra National Geographic’de yayınlanacak olan kısa belgesel, kaçak avcılarla mücadele eden ve kadınlardan oluşan ‘vahşi yaşam korucuları’ Akashinga’yı anlatıyor.

National Geographic, James Cameron’ın yürütücü yapımcısı olduğu kısa belgesel Akashinga: The Brave Ones’dan ilk fragmanı yayınladı. Filmin yönetmeni, Cameron’ın iklim krizi, enerji politikaları, ormansızlaştırma, hayvan tarımı gibi konularda eyleme geçme amacıyla kurduğu Avatar Alliance Foundation’ın da yöneticisi olan Maria Wilhelm. Belgesel, tamamen kadınlardan oluşan ve kaçak avcılık karşıtı bir birlik olan Akashinga hakkında. Zimbabwe’de faaliyet gösteren ekip, hayvanların korunmasını olduğu kadar, yöre halklarının güçlendirilmesini de iş edinmiş durumda. Film, vahşi yaşamı korumak adına kaçak avcıları sindirmeye çalışan bu örgütün nasıl çalıştığına ışık tutuyor.

Akashinga: The Brave Ones prömiyerini, 50. Dünya Günü’nü (Earth Day) kutlamak üzere 22-27 Nisan arasında gerçekleşecek EarthXFilm festivalinde yapacak ve yılın ilerleyen zamanlarında National Geographic kanalında, 171 ülke ve 43 dilde gösterilecek. 

Asıl Amaç Kamuoyu Oluşturmak
Filler gibi Afrika’nın birçok başlıca canlı türü yok olmanın eşiğine gelmişken, Akashinga, kaçak avcılığa yöneltilmiş radikal, yeni ve oldukça etkili bir silah olarak görülüyor. Marjinalleştirilmiş, baskıya maruz kalarak suistimal edilmiş kesimlerden oluşturulan grubun kurucusu, aynı zamanda Anti-Poaching Foundation’ın (Kaçak Avcılık Karşıtı Vakıf) CEO’su olan Damien Mander. Gruba katılmanın bu kadınların hayatını nasıl değiştirdiği de, belgeselin konusuna dahil. Mander’in yaklaşımı, kaçak avcılara karşı ‘full silahlı saldırı’dan ziyade kamuoyu oluşturmaya yönelik bir çaba olarak değerlendiriliyor.

Mander, “yasa dışı vahşi yaşam kaçakçılığı”nın, “dünyanın en büyük suç endüstrilerinden biri” olduğunu söylüyor: “Aynı zamanda terörizmle ve bazı kanıtlara bakılırsa, şu an durdurmaya çalıştığımız pandemiyle bağlantısı olan bir endüstri bu. Yasa dışı vahşi yaşam kaçakçılığı kökünden kazınmalı. Bu da, Akashinga gibi vahşi yaşam korucularının işi. Onlar sadece doğanın değil, insanlığın da savunma hattı.”

‘Sürdürülebilir bir yaşam’ konusuna bir hayli kafa yorduğu bilinen Cameron’ın projeye ilişkin sözleri ise şöyle: “Giderek daha da güçlenen viral bir düşmanla mücadele ederken, kaçak avcılık savaşları sürüyor. Akashinga, ön savunma hattının savaşçıları olarak, Afrika’nın en kırılgan pozisyondaki canlı türlerini korumaya ve toplulukları için daha pozitif bir gelecek sağlamaya adanmış durumda. Doğanın kazanması için savaşıyorlar.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.