Şu An Okunan
Netflix, New York’un Tarihî Salonunu Kanatları Altına Aldı

Netflix, New York’un Tarihî Salonunu Kanatları Altına Aldı

Netflix, 1948’de açılan ve geçtiğimiz Ağustos’ta kapanan Paris Theatre’ı kendi yapımlarının gösterimi için uzun süreliğine kiralayan bir anlaşmaya imza attı.

Dijital film platformlarının sinemayı evlere ve küçük ekranlara hapsedeceğinden endişe duyulurken, devran tersine dönmeye başladı. Bugüne dek kendi yapımı olan filmleri çeşitli sinema salonlarında kısıtlı sürelerde gösterime sokan Netflix, New York’un efsanevi sinema salonu Paris Theatre’ı özel etkinlik, gala ve gösterimleri için -söylentiye göre on yıllığına- kiraladı. Manhattan’da bulunan ve şehrin tek perdeli son salonu olan görkemli Paris Theatre 1948 yılında Fransız filmlerini göstermek üzere, açılış kurdelesi Marlene Dietrich tarafından kesilerek gösterimlere başlamış, geçtiğimiz Ağustos ayında ise kapılarını kapamıştı.

ABD’nin halen aktif konumdaki en eski salonlarından biri olan Paris Theatre, görkemli tarihi, şık fuayesi, mavi kadife koltukları ve mor perdesiyle, New Yorklu sinefiller için özel bir konuma sahip. Netflix, bir diğer ikonik sinema salonu olan ve American Cinematheque tarafından işletilen, Hollywood’daki Egyptian Theatre’ı da ‘kanatları altına’ almaya hazırlanıyor. Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı’nın, film şirketlerini sinema salonu sahibi olmaktan meneden 1948 tarihli anti tekel yasasını kaldırmak istemesi de, bir süredir gündemde. Yasa ortadan kalktığı takdirde, Hollywood’un yapım şirketleri de yeniden salon sahibi olmaya başlayabilecekler. Kısacası ABD sinema sektörü, hızlı bir dönüşümün eşiğinde. Pazardan pay alma savaşlarının hangi türde yapımlara yarayacağını, ana-akım sinema ile auteur işi filmlerin yapım ve dağıtımının, hepsinden öte seyircinin bunlardan nasıl etkileneceğini hep birlikte göreceğiz.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.