Şu An Okunan
Nomadland, Çin’de Sansür Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Nomadland, Çin’de Sansür Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Nomadland‘in yönetmeni Chloé Zhao, Çin’de kendisine yönelik oluşan milliyetçi tepki dalgasıyla karşı karşıya. Zhao’nun geçmişte Çin’le ilgili kullandığı ifadelerin sosyal medyada gündeme gelmesinin ardından ortaya çıkan tepkiler Nomadland‘le ilgili içeriklerin sosyal medya platformlarında sansürlenmesine neden oldu.

Bu yıl Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanarak bu ödülü alan ilk Asyalı kadın olan Chloé Zhao, doğduğu ve 15 yaşına kadar yaşamını sürdürdüğü ülkesi Çin’de milliyetçi saldırıların hedefi oldu. Yönetmenin yıllar önce katıldığı söyleşilerde Çin’e yönelik dile getirdiği ifadeler sosyal medyada gündem olunca Zhao’ya karşı milliyetçi bir tepki dalgası oluştu. Bu durum Weibo ve Douban gibi popüler Çin sosyal medya platformlarında filmle ilgili içeriklerin sansürlenmesine sebep oldu.

Çinli milliyetçilerin Zhao’ya yönelik tepkisi iki olay üzerine şekilleniyor. İlki, yönetmenin 2013 yılında Filmmaker’a verdiği bir demeçte geçen “yalanlarla dolu bir yerde, Çin’de geçen ergenlik yıllarım” ifadesi. İkinci olay ise Zhao’nun Aralık ayında Avustralyalı bir web sitesine verdiği röportajda sarf ettiği “ABD benim ülkem değil,” cümlesinin “ABD artık benim ülkem,” şeklinde yayınlanması. Web sitesi sonradan haberi yanlış alıntı yapıldığı gerekçesiyle güncellemiş olmasına rağmen alıntının ekran görüntüleri ve Zhao’nun Filmmaker söyleşisindeki Çin’e yönelik sözleri sosyal medyada yönetmene yönelik tepkilerin büyümesine sebep oluyor.

BAFTA, Nomadland

Associated Press’in haberine gore tepkiler sonrası filmle ilgili bazı içerikler sosyal medya platformlarından kaldırılmış durumda. Variety’nin haberine göre ise tartışmaların ardından Nomadland ile ilgili eski gönderiler silinmeye ya da sansürlenmeye devam ediyor. Öte yandan Çin’in çevrimiçi bilet satış platformlarından Maoyan ve Tao Piaopiao da, Nomadland’in gösterim tarihlerini listelerinden kaldırmış durumda. Bu durum 23 Nisan tarihinde sınırlı gösterim için ‘Çin Ulusal Sinemacılar Birliği’nden (NAAC) onay alan Nomadland’in Çin’deki gösterimlerini tehlikeye sokuyor.

Çin’de az sayıda kopyayla gösterime sokulması planlanan Nomadland’in Çin sınırları içinde gösterilip gösterilemeyeği belirsizliğini korurken Zhao’nun yönetmenliğini üstlendiği Marvel filmi ‘Eternals’ın benzer bir durumla karşılaşıp karşılaşmayacağı ise merak edilen durumlar arasında.

Kaynak: IndieWire

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.