Şu An Okunan
Onun Filmi BluTV’de Yayında

Onun Filmi BluTV’de Yayında

Onun Filmi

Yönetmenliğini Su Baloğlu ve Merve Bozcu’nun üstlendiği, Türkiye’de kadın sinemacı olma deneyimini araştıran Onun Filmi, dijital platform BluTV’de gösterime girdi.

Sinema alanında akademisyenliği seçmiş iki genci, Su Baloğlu ve Merve Bozcu’yu üniversitelerinden sete çıkaran ve Türkiye’de kadın bir yönetmen olarak çalışmanın ne demek olduğunu, kadın sinemacıların karşılaştığı önyargıları ve zorlukları konunun muhataplarına soran belgesel film Onun Filmi (2017), BluTV kütüphanesindeki yerini aldı.

Yönetmenlerin bu yanıt bulma yolculuğunun bir kaydı niteliğindeki Onun Filmi, kimi zaman film yapmanın en ironik anlarına odaklanırken kimi zaman da sözü İlksen Başarır, Zeynep Dadak, Nisan Dağ, Türkan Şoray ve Yeşim Ustaoğlu gibi Türkiyeli kadın sinemacılara bırakıyor. Film, Türkiye sinemasında kadın sinemacı olmayı, kadın olmayı ve çalışan kadın olmayı anlatan bir dünyanın hikâyesi olarak da özetlenebilir.

Onun Filmi

Onun Filmi, ilk kez 37. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması bölümünde seyirciyle buluşmuştu. Yarışmada yer alan filmlerin yönetmenlerine belgesellerin ortaya çıkış süreci hakkında yönelttiğimiz soruya Su Baloğlu ve Merve Bozcu şöyle yanıt vermişti:

“Sinema-TV yüksek lisansı yaparken bir yandan da seçtiğimiz sektörün içinde irili ufaklı tecrübeler ediniyor ve kameranın arkasında kalan dünyaya dair sık sık sohbet ediyorduk. Bu sohbetler sırasında sinema sektöründe kadın olarak var olma çabasından ürkerek akademik kariyer yoluna girmiş olduğumuzu fark ettik. Setlerde kadın sayısının bugüne oranla çok daha az olduğu bir dönemde kırka yakın sinema filmi yönetmiş Bilge Olgaç’ın deneyimlerini, var olan bir iki kaynaktan okumaya çalışarak yönetmen pozisyonundaki kadının kendini var etme çabasına kafa yormaya başladık.

Filmlerin hikâyeleri ve biçimsel yaklaşımları üzerine çeşitli analizlere ulaşmak mümkün oluyor fakat işin yapım tarafı ve bunun iç dinamikleri, set ortamında cinsiyet ayrımı üzerinden yapılan eylem ve söylemler çoğunlukla konuşulmayan, üzerine pek yazılıp çizilmeyen, nadiren konferanslarda ya da sektör içi sohbetlerde dile getirilen konular olarak kalıyor. Onun Filmi’nin çıkış noktası bu konunun üzerine gitme ve bunu yaparken önce kendi film yapma tecrübemizi belgeleme isteğiydi. İki kadın olarak cevabını merak ettiğimiz soruları kendimize de yöneltmemiz gerektiğine karar verdik. On dört yönetmen kadınla yaptığımız sohbetlere, bu filmi yapma sürecimizin her ânını kayıt altına alarak, kendi yolculuğumuzu da dâhil ettik. Bu belgeselin bizi en çok heyecanlandıran yanı konunun kişisel bir yerden çıktığı bilgisini izleyici için film boyunca canlı tutabilmek oldu.”


Onun Filmi, BluTV’de yayında.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.