Şu An Okunan
Pera Film ve Altyazı’dan ‘Cinéma Vérité’ Söyleşisi

Pera Film ve Altyazı’dan ‘Cinéma Vérité’ Söyleşisi

Pera Film ve Altyazı Sinema Dergisi işbirliğinde hazırlanan ‘Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati’ programı kapsamında 6 Ocak’ta gerçekleşecek söyleşide cinéma vérité ve direct cinema akımları ele alınacak. Moderatörlüğünü Aslı Ildır’ın üstlendiği söyleşiye belgesel sinemacı, akademisyen Can Candan konuk olacak.

Pera Film‘in Altyazı Sinema Dergisi ortaklığında hazırladığı ‘Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati’ programı yeni yılda da devam ediyor. Program Türkçeye “sinema gerçek” olarak çevrilen cinéma vérité akımının hem klasik hem de yakın dönem örneklerinden beşini bir araya getiriyor. Akımının ilk örneklerinden sayılan Bir Yaz Güncesi‘nin (Chronique d’un été, 1961) gösterimiyle açılışını yapan programdaki filmlerden Chris Marker ve Pierre Lhomme imzalı Güzel Mayıs (Le joli mai, 1963) 6 Ocak’ta seyirciyle buluşacak. Gösterimin ardından belgesel sinemacı, akademisyen Can Candan’ın konuk olacağı bir söyleşi düzenlenecek. ‘Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati’ programının küratörlüğünü üstlenen Aslı Ildır’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide cinéma vérité ve direct cinema akımları ele alınacak. “Doğrudan sinema” ya da “dolaysız sinema” olarak Türkçeleştirilen direct cinema, 1960’ların başında Fransa’da ortaya çıkan cinéma vérité akımıyla aynı dönemde Kuzey Amerika’da ortaya çıkıyor. Söyleşide Candan, iki akım arasındaki farkları tarihsel ve kuramsal bir eksende tartışmaya açıyor.

Öte yandan Temmuz 2021’de kayyım rektör olarak anılan Naci İnci tarafından görevden alınan ve o günden beri hukuk mücadelesi devam eden Can Candan’ın yönetmenliği yaptığı Benim Çocuğum (2013) belgeselinin üniversitede yapılması planlanan gösterimi engellendi. İstanbul’da yaşayan LGBTİ+ bireylerin ailelerinin evlerine konuk olan belgesel 2022 yılında da okul yönetimince sansürlenmişti. Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü BÜ(S)K, 19 Aralık 2023’te yapılması planlanan etkinliğin gösterime iki saat kala “aynı belgeselin gösterilmesine daha önce izin verilmediği gibi şu anda da verilmeyeceği” gerekçesiyle iptal edildiğini duyurdu. Haberin detayları için Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın Aralık 2023 bültenine göz atabilirsiniz.

6 Ocak’ta Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek söyleşi ücretsiz olup sınırlı sayıda katılımcı kabul edilecek. ‘Cinéma Vérité: Kameranın Hakikati’ programı ise 10 Ocak’a kadar Pera Müzesi Oditoryumu’nda devam edecek. Biletlerin Biletix üzerinden ve müze resepsiyonundan temin edilebildiği etkinliğe dair detaylı bilgiye Pera Müzesi’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.