Şu An Okunan
Peter Jackson’ın Kurgusuyla Beatles

Peter Jackson’ın Kurgusuyla Beatles

Grubun son albümünün kayıt sürecini ele alan The Beatles: Get Back, dünya prömiyerini Eylül’de yapacak. Belgesel, daha önce hiç yayınlanmamış görüntü ve ses kayıtlarını perdeye taşıyacak.

Disney, Peter Jackson’ın Beatles belgeselinin dünya dağıtımını üstlendi. Filmin buralara yahut dijital platformlara ne zaman ulaşacağı henüz belli değil ama, ABD ve Kanada prömiyerinin tarihi 4 Eylül olarak belirlendi. Bu dönemde herhangi bir etkinliğin tarihinin ne kadar kesin olabileceği tartışmalı ise de, şimdilik plan bu.

The Beatles: Get Back isimli belgesel, grubun son albümü ‘Let it Be’nin (1970) kayıt dönemini ele alıyor. Hobbit: Beş Ordunun Savaşı’ndan (The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 2014) bu yana kurmaca film yönetmeyen Jackson, son olarak yine bir belgesele, I. Dünya Savaşı’ndan hiç görülmemiş görüntüleri içeren They Shall Not Grow Old’a (2018) imza atmıştı. Beatles üzerine görülmedik / duyulmadık bir şey kalmamış gibi gelebilir ama, bugüne dek daima seyircinin ufkunu genişletmiş olan yönetmen, Beatles belgeselinde de daha önce gün yüzü görmemiş birçok belgeyi seyirciyle buluşturacak.

Beatles’ın duvarında sinek olmak…
Filmin kurgusu, (orijinal Let it Be filminin yönetmeni) Michael Lindsay-Hogg tarafından 1969’da çekilen ve daha önce yayınlanmayan 55 saatlik görüntülerden, ayrıca Let it Be’nin albüm kayıt seanslarına ait, büyük kısmı daha önce duyulmamış 140 saatlik sesten yapıldı. Belgesel, grubun birlikte verdiği son konserden görüntüleri de içerecek. Efsanevi konserde grup, önceden herhangi bir duyuru yapmaksızın, kendilerine ait Apple Corps şirketinin Londra’nın işlek ve şık caddelerinden birindeki binasının çatısına çıkarak çalmaya başlamış; bu ‘korsan’ konser duyanın birikmesiyle seyircisini toplayarak Londra trafiğini felç etmişti.

Peter Jackson; Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono ve Olivia Harrison’la işbirliği içinde gerçekleştirdiği The Beatles: Get Back projesinde çalışmanın kendisi için zevkli bir keşif süreci olduğunu söylüyor: “Tüm zamanların en büyük grubu çalışır, çalar ve başyapıtlar yaratırken ‘duvardaki sinek’olmanın ayrıcalığını yaşadım.”

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.