Şu An Okunan
Resulof: “Direndiğime memnunum.”

Resulof: “Direndiğime memnunum.”

Son filmi There Is No Evil ile Berlin’de Altın Ayı kazanan İranlı yönetmen Muhammed Resulof, bir yıllık hapis cezasının infazı için çağrı aldı. Ceza gerekçesi ‘tanıdık’: “devlete karşı propaganda”. Yönetmene sosyal medya desteği #FreeMohammadRasoulof etiketiyle paylaşılıyor.

İranlı yönetmen Muhammed Resulof, son filmi There Is No Evil (Sheytan vojud nadarad) Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’yı kazandıktan üç gün sonra, “devlete karşı propaganda” suçundan bir yıllık hapis cezasının infazı için çağrı aldı. Yönetmenin avukatı, temyize başvuracaklarını söyledi. 2017’de Telluride Film Festivali dönüşünde İranlı otoriteler tarafından pasaportuna el konan Resulof, Berlin Film Festivali’ne bu sebeple katılamamış; ödülü jüri başkanı Jeremy Irons’ın elinden onun yerine, There Is No Evil’da rol alan kızı Baran Resulof almıştı.

Muhammed Resulof daha önce de 2010 yılında yönetmen Cafer Panahi ile birlikte çektikleri bir filmin setinde tutuklanarak altı yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak daha sonra bir yıla indirilen ceza uygulanmadı.

Hoşçakal (Bé Omid é Didar, 2011), El Yazmaları Yanmaz (Dast-Neveshteha-Nemisoozand, 2013) ve İnatçı Bir Adam (Lerd, 2017) gibi filmleriyle günümüz İran sinemasının uluslararası arenadaki en önemli isimlerinden biri olan Resulof’un bugüne dek hiçbir filmi kendi ülkesinde gösterilemedi. Yönetmen pek çok filminde olduğu gibi There is no Evil’da da baskı, özgürlük ve direniş temalarını işliyor. Bu kez ölüm cezasına ilişkin dört öyküden oluşan bir senaryoyla seyirci karşısına çıkan Resulof, son filmiyle ilgili Variety’ye yaptığı açıklamada şu sözleri sart etmişti: “İktidara karşı direndiğinizde, aldığınız sorumluluk nedir? Kendi direnişiniz, “hayır” deyişiniz için sorumluluk alır mısınız? Ve bunun için hangi bedeli ödemeniz gerekir? Benim örneğimde, söyleyebilirim ki, direnerek hayatın pek çok yönünden mahrum bıraktım kendimi, ama direndiğime memnunum.”

Resulof’a sosyal medya desteği #FreeMohammadRasoulof etiketiyle paylaşılıyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.