Şu An Okunan
Singapur’un 30 Yıl Yasaklı Kalan Dövüş Filmi YouTube’da

Singapur’un 30 Yıl Yasaklı Kalan Dövüş Filmi YouTube’da

Singapur’un ilk ve tek dövüş filmi olarak anılan Ring of Fury 1973 yılında çekilmiş ve Singapur’un ulusal imajını zedeleyeceği gerekçesiyle gösterimine izin verilmemişti.

Asya Film Arşivi (AFA) tarafından restore edilen Ring of Fury, kendisi de bir dövüş sanatları uzmanı olan başrol oyuncusu Peter Chong’un çabalarıyla günümüze kadar ulaşabildi. Global Voices’ın aktardığı habere göre, Chong, sansüre uğrayan filmin tek kopyasını buzdolabında saklayarak korumayı başardı.

Dönemin devlet yetkililerince, Singapur’un imajına yakışmayacak şekilde, adaleti kendi eliyle uygulamak isteyen karakterlere ve gangsterlere yer veren film, 1972 tarihli Bruce Lee filmi Fist of Fury‘den esinlenmişti. Film, yıllarca yasaklı kaldıktan sonra 2005’te Singapur’daki yerel bir festivalde gösterilmişti.

AFA’daki sinema tarihçileri, 2017’de restore edilen filmin pek çok sorununa karşın, tür sinemasının gizli cevherlerinden biri olduğunu vurguluyorlar. Ring of Fury‘yi YouTube’da bu linkten izlemek mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.