Şu An Okunan
Tayfun Pirselimoğlu Filmleri MUBI’de

Tayfun Pirselimoğlu Filmleri MUBI’de

MUBI Türkiye, Tayfun Pirselimoğlu sinemasına odaklanan bir seçkiyi seyirciyle buluşturuyor. 9 Ağustos’ta Dayım‘la başlayan program bugün gösterime giren Hiçbiryerde‘yle devam ediyor.

Sinema tarihinde iz bırakmış değerli filmlerden güncel sinemanın dikkat çekici örneklerine uzanan geniş kataloğunda Türkiye sinemasına da ciddi bir yer ayıran MUBI, güncel sinemamızın usta yönetmenlerinin filmografilerini bir araya getiren restospektiflere bir yenisini ekledi. Daha önce Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz, Yeşim Ustaoğlu gibi yönetmenlerin filmlerini seyirciyle buluşturan MUBI Türkiye ‘Dünyanın Sonu: Bir Tayfun Pirselimoğlu Retrospektifi’ adlı programla usta yönetmenin bir kısa, yedi uzun metrajlı filmini bir araya getiriyor.

Yönetmen kimliğinin yanı sıra yazar ve ressam olarak da çalışmalar yürüten çok yönlü bir sanatçı olan Pirselimoğlu’nun hemen hemen tüm işlerinde kimlik teması ve bir başkasının peşine takılma fikri öne çıkıyor. Pirselimoğlu filmlerinde bu iki kavram arasında bir köprü kurarken edebî motiflerden de besleniyor. Seçki 9 Ağustos’ta Pirselimoğlu’nun ‘Çöl Masalları’ adlı kitabındaki bir öyküsünden uyarladığı kısa metraj filmi Dayım‘ın gösterimiyle başladı. Program kapsamında bugün gösterime giren Hiçbiryerde (2002) ise kayıp oğlunun izini süren bir anneyi takip ediyor. Kimlik değişimi temasından izler taşıyan film Türkiye’nin bir döneme hâkim olan siyasi atmosferini de güçlü biçimde hissettiriyor.

Kerr
Kerr

Şehrin varoşlarında yaşayan yoksul insanların varoluşsal krizlerini takip eden Rıza (2007), Pus (2009) ve Saç‘tan (2010) oluşan ‘Vicdan ve Ölüm’ üçlemesi, 33. İstanbul Film Festivali’nden En İyi Film ödülüyle ayrılan Ben O Değilim (2014) ve Pirselimoğlu’na hem Antalya hem de İstanbul film festivallerinde En İyi Yönetmen ödülü kazandıran Kerr (2021) de önümüzdeki günlerde MUBI Türkiye kataloğuna eklenecek.

Ağustos-Eylül aylarını kapsayan seçkide yer alacak filmlerin tamamı şu şekilde:

  • Dayım – 9 Ağustos
  • Hiçbiryerde – 17 Ağustos
  • Rıza – 21 Ağustos
  • Pus – 31 Ağustos
  • Saç – 7 Eylül
  • Ben O Değilim – 14 Eylül
  • Yol Kenarı – 21 Eylül
  • Kerr – 24 Eylül
© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.