Şu An Okunan
Uluslararası Oscar İçin Başvuru Süreci Tamamlandı

Uluslararası Oscar İçin Başvuru Süreci Tamamlandı

Oscar

94. Oscar Ödülleri’nin uluslararası ayağında bu sene doksan üç yapım yer alırken Almanya, Danimarka, Fransa, İran, İtalya, Japonya ve Norveç gibi ülkelerin filmleri öne çıkıyor. Türkiye’yi ise Bağlılık Hasan temsil ediyor.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1956’dan bu yana her yıl takdim edilen En İyi Uluslararası Film Ödülü’nün bu seneki başvuru süreci tamamlandı. Prodüksiyonunun ağırlıklı olarak ABD dışında gerçekleştirilmesini ve diyalogların çoğunluğunun İngilizce dışı bir dilde olmasını şart koşan kategoride bu yıl yedi kıtadan doksan üç ülke yarışıyor. 

Geçtiğimiz yıl açıklanan kural değişiklikleriyle tüm Akademi üyelerinin oy vermeye başladığı Uluslararası Oscar’da, bir üst tura yükselen on beş film 21 Aralık 2021’de yayınlanacak kısa listeyle belli olacak. Yarışın final beşlisi ise, 8 Şubat 2022’de diğer tüm Oscar adaylarıyla birlikte açıklanacak.

Yaz aylarında başlayan ve Kasım ayının başında sona eren süreçte, başvuruda bulunan ülkeler film seçerken farklı yollar izleyebiliyor. Kimi ülkeler Berlin, Cannes ya da Venedik gibi prestijli festivallerde gösterilen yapımlarıyla yarışa katılırken, kimi ülkeler ise ana akım sinemalarından birer örnek ile sürece dahil olabiliyor.

Tam Sana Göreyim

Bu sene Almanya’yı temsil eden, Maria Schrader imzalı Tam Sana Göreyim (Ich bin dein Mensch), 71. Berlin Film Festivali’nde başrol oyuncusu Maren Eggert’e de En İyi Oyuncu dalında Gümüş Ayı ödülü kazandırmıştı. İtalya adına yarışan Paolo Sorrentino’nun yeni filmi Tanrı’nın Eli (È stata la mano di Dio) ve Polonya’nın başvurusu Zeby nie bylo sladów da 78. Venedik Film Festivali’nde büyük ödül Altın Aslan için yarışan filmler arasındaydı. Sundance Film Festivali’nden ise üç film bu yarışta öne çıkıyor: Dünya Sineması – Belgesel alanında Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan ve 2020’de pandemi nedeniyle düzenlenemeyen Cannes Film Festivali’nin seçkisinde yer alan Flee Danimarka’yı, Dünya Sineması – Kurmaca alanında üç ödülü de toplayarak bir ilke imza atan Hive Kosova’yı ve yine aynı bölümde Jüri Özel Ödülü kazanan Luzzu ise Malta’yı temsil ediyor.

Titane
Titane

74. Cannes Film Festivali’nin Altın Palmiye kazananı Titane Uluslararası Oscar yarışına Fransa adına katılırken, İran’ın başvurusu Kahraman (Ghahreman), Norveç’in adayı Dünyanın En Kötü İnsanı (Verdens verste menneske), Finlandiya’yı temsil eden 6 Numaralı Kompartıman (Hytti nro 6), Kolombiya’nın adayı Memoria ve Japonya’nın temsilcisi Drive My Car (Doraibu mai kâ) gibi festivalden ödülle ayrılan pek çok yapım, ilgili ülkelerin temsilcisi olarak duyuruldu. Bu yarıştaki Cannes etiketli temsilciler ana yarışmada yer alan filmlerle de sınırlı değil. Avusturya’nın aday gösterdiği Büyük Özgürlük (Grosse Freiheit), Meksika’nın başvurusu Yangın Gecesi (Noche de fuego), Rusya adına yarışan Yumrukları Gevşetmek (Razzhimaya kulaki) ve İzlanda’nın temsilcisi Kuzu (Dýrið) da festivalin Belirli Bir Bakış / Un Certain Regard bölümünün öne çıkan yapımları arasındaydı. 

Türkiye ise bu yıl yarışa, ilk gösterimini Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış seçkisi kapsamında gerçekleştiren, Semih Kaplanoğlu yönetimindeki Bağlılık Hasan ile dahil oldu. İlk kez 1964’te Metin Erksan’ın Altın Ayı ödüllü Susuz Yaz’ı ile Uluslararası Oscar yarışına katılan ve yalnızca 2008 yılında Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun’u ile dokuz ülkelik kısa listeye kalmayı başaran Türkiye’nin henüz hiçbir adaylığı bulunmuyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.