Şu An Okunan
Venedik’te Prömiyerini Yapan Filmler Eyelet’te

Venedik’te Prömiyerini Yapan Filmler Eyelet’te

Her yıl geleneksel olarak eylül ayında gerçekleştirilen Venedik Film Festivali’nin geniş tarihinde iz bırakmış pek çok film dijital platform Eyelet’te izlenebiliyor. Dünyanın en eski film festivalinin tarihinden üç filmi sizler için seçtik. 

Durgun Hayat (Still Life, 2013)


Çin sinemasının Altıncı Kuşak yönetmenleri arasında yer alan Jia Zhangke’nin Still Life’ı (San Xia Hao Ren, 2006) yönetmenin derin bir toplumsal dönüşümden geçen Çin toplumuna tanıklık eden sinemasının zirve örneklerinden birisi. 2006 yılında dünya prömiyerini gerçekleştirdiği Venedik Film Festivali’nden büyük ödül Altın Aslan’la dönen bu çarpıcı film, Zhangke’nin çağımızın en önemli yönetmenleri arasında görülmesinde büyük rol oynamış bir yapım. Filmin başrolünde ise Jia Zhangke filmlerinin sembol isimlerinden Zhao Tao yer alıyor. 

Güneyli (The Southener, 1945)

Fransız usta Jean Renoir’ın ülkesi Nazi işgali altındayken kaçmak zorunda kaldığı ABD’de çektiği en başarılı filmi olarak görülen Güneyli (The Southerner, 1945), Amerikan taşrasına odaklanan bir roman uyarlaması. Amerikan edebiyatının en önemli isimlerinden William Faulkner’ın senaryosuna katkı sağladığı Güneyli, 3 dalda Oscar’a aday olmasının yanı sıra 1946 yılında düzenlenen 7. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan’ı kazanmıştı. 

Tom Çiftlikte (Tom à la ferme, 2013)

Henüz 20 yaşındayken çektiği ilk uzun metrajı Annemi Öldürdüm (J’ai tué ma mère, 2009) ile Cannes Film Festivali’nde yarışan ve o dönemden itibaren yıldız bir yönetmene dönüşen Xavier Dolan’ın dördüncü uzun metrajı Tom Çiftlikte (Tom à la ferme, 2013), yönetmenin gerilim türünün sınırlarında dolaştığı bir yapım. Dolan’ın canlandırdığı Tom’un sevgilisi Guillaume’un cenazesi için Quebec’e gidişini ve orada içine düştüğü gergin atmosferi takip eden Tom Çiftlikte, Michel Marc Bouchard’ın aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlandı. Film, dünya prömiyerini 70. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştirmiş ve burada FIPRESCI ödülünü kazanmıştı. 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.