Şu An Okunan
Viggo Mortensen ve Lisandro Alonso Jauja’dan Sonra Bir Kez Daha Buluşuyor

Viggo Mortensen ve Lisandro Alonso Jauja’dan Sonra Bir Kez Daha Buluşuyor

Arjantinli yönetmen Lisandro Alonso, Yavaş Sinema olarak adlandırılan, diyalog ve senaryo odaklı sinema temayüllerinden alabildiğine uzaklaşan bir ekolün en önemli temsilcilerinden. Son filmi Hayal Ülkesi (Jauja) ile western türüne benzersiz bir yorum getiren Alonso, farklı dönemlerde dört ayrı coğrafyada yerli kabileleri takip eden iddialı yeni projesi Eureka‘da Viggo Mortensen’e yine önemli bir rolü teslim edecek.

Pek çoğumuz 2015’te İstanbul Film Festivali’nde ‘Issız Topraklar: Lisandro Alonso’ adlı bir toplu gösterimde dünya sinemasının en özgün isimlerinden biriyle tanışma fırsatı buldu. Ormanda yalnız başına yaşayan bir adamın tekrarlarla dolu hayatını anlatan Özgürlük (La libertad, 2001), hapisten çıkan bir adamın kızına dönüş yolculuğunu neredeyse diyalogsuz bir biçimde anlatan Ölüler (Los Muertos, 2004), yine insanlarla neredeyse hiç temas kurmayan bir adamın öyküsü olan, limanlarda geçen Liverpool (2008) ve yönetmenin 2014’te çektiği, western türünü alıp kendi tarzıyla bambaşka bir şekle soktuğu Hayal Ülkesi (2014) bu seçkide sinemaseverleri taze bir sinema diliyle tanıştırmıştı.

Viggo Mortensen (Hayal Ülkesi)

Hayal Ülkesi‘nde, 19. yüzyılda Patagonya sahilindeki uçsuz bucaksız boşlukları kızıyla birlikte arşınlayan subay rolünde Viggo Mortensen, kariyerinin en ilginç rollerinden biriyle karşımızdaydı. Elbette söz konusu bir Lisandro Alonso filmi olduğu için başrolde aslında hep Patagonya manzaraları vardı. Alonso, belki de ilk defa böylesine stilize imgelerle karşımıza çıkıyordu.

Lisandro Alonso’nun yeni filmi Eureka, western türüyle girdiği ilişki açısından bir anlamda Hayal Ülkesi‘nin devamı gibi görülüyor, ancak çok sıkı bağlantılar beklememekte fayda var. Dört kısımdan oluşacak filmin ABD-Meksika sınırında geçen ilk bölümü ‘Western’ başlığını taşıyor ve Hayal Ülkesi’yle en yoğun ilişkisi olan hikâyenin burada karşımıza çıkması bekleniyor. Eureka‘nın ‘Pine Ridge’ adını taşıyan ikinci bölümü günümüzde geçiyor ve Güney Dakota’da Amerikan yerlilerinin yaşadığı bir bölgeye odaklanıyor. Filmin üçüncü bölümüne dair detaylar henüz netleşmezken, dördüncü ve son bölüm ise Amazon’da, geleneksel yöntemlere uyarak, nispeten refah içinde yaşayan bir kabilenin üyelerini takip ediyor.

Alonso yeni filminde “Kuzey Amerika’da yaşayan yerli kabileler ile, moderniteye karşı kendi atalarının yollarına sığınan Amazon yerlileri arasında bir tezat yakalamaya çalıştığını” dile getiriyor. Farklı coğrafyalara uğrayacak filmin oyuncu kadrosunda Mortensen’in yanı sıra Chiara Mastroianni, Maria de Medeiros, Viilbjørk Malling Agger, Rafi Pitts ve Jose Maria Yaspik gibi isimler de yer alacak. Hayli zorlu bir çekim takvimine sahip projenin ne zaman seyirci karşısına çıkacağı bilinmiyor.

Kaynak: The Film Stage

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.