Şu An Okunan
Werner Herzog Seçti: En Önemli Beş Belgesel

Werner Herzog Seçti: En Önemli Beş Belgesel

Gerek kurmaca gerek belgesel filmleriyle sinema tarihinin en dikkat çekici filmografilerinden birisine sahip olan Werner Herzog, kendisi için en önemli beş belgeseli seçti. Yönetmen, seçkisinde yapımcı ve yönetmen olarak katkı sağladığı iki filme de yer verdi.

The Guardian’a verdiği röportajda film izleme alışkanlıklarından belgesel filmin yapısına çeşitli konularda açıklamalar yapan Werner Herzog, yaratıcılığını film izlemekten çok okuyarak beslediğini ifade ediyor. İnsanların her zaman sinamacıların binlerce film izlediğini düşündüklerini, ancak kendisinin Scorsese ya da Bogdanovich gibi sinefilliğiyle bilinen yönetmenler gibi olmadığını belirten Herzog, yılda aşağı yukarı üç film izlediğini söylüyor. Herzog buna karşılık neredeyse hiçbir gününü okumadan geçirmediğini, okurken bir ilham arayışında olmadığını, yalnızca belli başlı şeylere ilgisi olduğunu belirtiyor.

Çok fazla film izlemediğini söyleyen yönetmen Werner Herzog, özellikle kariyerinin son döneminde birbirinden ilginç belgesellere imza attı. Kamerasını havacılık mühendisliğinden operaya, bir idam mahkemesinden Antarktika’ya çok farklı konuya ve coğrafyaya çevirdi. Herzog’a göre çoğu belgeselin esas sorunu, kendilerini gazetecilikten sıyıramamış olmaları: “Çoğu zaman sosyal sorunlarla ilgilenen, sonunda da kurtuluş ve umut vaat eden ‘mesele filmleri’ çekiliyor. Bu tür sinemayı sevmiyorum. İyi bir belgesel, gazetecilikten tamamen farklı bir şey olmalı: Yapabileceği ve en nihayetinde yapması gereken şey şiiri, daha derin bir içgörüyü ve hakikati içerebilecek bir aydınlanmayı hedeflemektir.”

The Guardian için bu kriterlere uyan beş filmi seçen Herzog, listesinde ‘muhtemelen şu ana dek yapılmış en iyi belgesel’ olarak nitelediği Çılgın Efendiler’den yapımcıları arasında yer aldığı Öldürme Eylemi’ne farklı dönemlerden yapımlara yer veriyor. Kendi belgesellerinden birisini de anmadan edemiyor. Listenin tamamı, yönetmenin tercih sırasıyla şöyle şekillendi:

  • Öldürme Eylemi (The Act of Killing, 2012)
  • Çılgın Efendiler (Les maîtres fous, 1955)
  • Kader ve Acıma (Le chagrin et la pitié, 1969)
  • Vernon, Florida (1981)
  • Ayı Adam (Grizzly Man, 2005)

Kaynak: The Guardian

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.