Şu An Okunan
YouTube’un Nefret Söylemi Politikası ve Dijital Arşivlere Sansür

YouTube’un Nefret Söylemi Politikası ve Dijital Arşivlere Sansür

YouTube’un geçtiğimiz günlerde yürürlüğe soktuğu yeni yayın politikası pek çok tartışmayı beraberinde getirdi. YouTube, nefret söylemi içeren videoları engellemek adına yeni kurallar belirlemiş ve bu kuralları duyurmasının hemen ardından pek çok video içeriğini platformundan kaldırmıştı.

YouTube’un yaptırımlarının tartışmalı sonuçlar doğurması gecikmedi. Leni Riefenstahl’ın Nazi propagandası içeren 1935 yapımı filmi İradenin Zaferi (Triumph des Willens), Nazi ideolojisini yücelttiği ve ayrımcı içeriğe sahip olduğu gerekçesiyle yayından kaldırıldı. Ardından, Hollanda’nın önemli kurumlarından Alkmaar Arşivi de İkinci Dünya Savaşı’na ait videoları sebebiyle kanallarının YouTube tarafından kapatıldığını duyurdu.

Sinema tarihi kitaplarının vazgeçilmez filmlerinden biri olan, Nazi estetiğini ve bunun ideolojik boyutunu anlamak için de temel yapımlardan biri olan İradenin Zaferi’nin kaldırılması benzer pek çok vakanın da önünü açabilir. Arşivsel değerin, tarihî bir belgenin ne demek olduğu, neyin hangi bağlamda kim tarafından nefret söylemi olarak kabul edilebileceği, arşiv görüntülerine erişim hakkının kamuya açık bir platformda engellenip engellenemeyeceği, YouTube’un ne denli özgür bir platform olduğu gibi sorular giderek daha fazla dillendirilecek gibi gözüküyor. YouTube’u son yıllarda aktif bir şekilde kullanmaya başlayan dijital arşivlerin bu yeni yayın politikasından nasıl etkileneceği de merak konusu.

 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.