11. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali
26 Kasım – 2 Aralık
‘Herkes İçin Adalet’ sloganıyla düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali on birinci kez takipçileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Gösterimlerin Kadıköy ve Atlas 1948 sinemalarında yapılacağı festivalin Onur Ödülleri bu yıl 25 Kasım’daki açılış töreninde sahiplerini bulacak. Güncel Afganistan sinemasının önemli isimlerinden Sahraa Karimi‘ye, direnen tüm Afgan kadınlar ve sinemacılar adına Onur Ödülü’nün verileceği gecede yönetmen Reis Çelik’e Sinema Onur Ödülü, çevre bilimci Sargun Ali Tont’a Akademik Onur Ödülü, festival yöneticisi ve yazar Hülya Uçansu’ya ise Sinemaya Katkı Ödülü takdim edilecek.
Başkanlığını Niki Karimi’nin üstlendiği Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde Karimi’ye Mehmet Aslantuğ, Pelin Esmer, Mira Staleva ve Bohdan Zhuk’un eşlik ediyor. Jürinin değerlendireceği filmler şöyle sıralanıyor:
- 107 Anne (107 Mothers / Yön: Peter Kerekes)
- Ali’nin Tabiatı (Yön: Levent Çetin)
- Avrupa (Europa / Yön: Haider Rashid)
- Bembeyaz (Yön: Necip Çağhan Özdemir)
- Beyaz İnek İçin Balad (Ballad of a White Cow / Yön: Behtash Sanaeeha ve Maryam Moghadam)
- Denge (A Balance / Yön: Yujiro Harumoto)
- Kız Kardeşlik (Sisterhood / Yön: Dina Duma)
- Lingui, Kutsal Bağlar (Lingui, The Sacred Bonds / Yön: Mahamat-Saleh Haroun)
- Sivil Vatandaş (La Civil / Yön: Teodora Ana Mihai)
- Yaramaz Çocuklar (Yön: Ahmet Necdet Çupur)
Başkanlığını Can Candan’ın üstlendiği Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması jürisi ise Reem Saleh ve Tülin Özen’den oluşuyor. Jürinin değerlendireceği filmler şu şekilde:
- Ben İyiyim, Ya Siz? (Good Thanks, You? / Yön: Molly Manning Walker)
- Benden Korkmana Gerek Yok (Yön: Recep Bozgöz)
- Bir Nehir Kıyısında (Yön: Muhammed Furkan Daşbilek)
- Hisler (Feeling Through / Yön: Doug Roland)
- Korkak Değilim (I Am Not a Coward / Yön: Pavel Pantin)
- Larva (Yön: Volkan Güney Eker)
- Mesafeler (Yön: Efe Subaşı)
- Suçlular (Yön: Serhat Karaaslan)
- Vadiyar (Yön: Marjan Khosravi)
- Vesikalık (Yön: Ali Rıza Erdemir)
Festivalin bu yılki öğrenci jürisi de belli oldu. Ana jüriden bağımsız olarak yarışma filmlerini değerlendirip seçim yapacak olan jüride Kadir Has Üniversitesi’nden Necmi Orhan Mert Babaoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Can Güven Bulut, Marmara Üniversitesi’nden Pelin Çılgın, İstanbul Üniversitesi’nden Bilge Nur Duruhan ve Boğaziçi Üniversitesi’nden İlayda İşeri yer alıyor.
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin ‘Adalet Terazisi’ seçkisi bu yıl Sahraa Karimi’nin farklı sosyal çevrelerden üç kadının hikâyesini anlattığı Havva, Meryem, Ayşe (Hava, Maryam, Ayesha, 2019), Frédéric Baillif’in benzer geçmişlere sahip olan ve yolları bir yetiştirme yurdunda kesişen bir grup genç kızı odağına aldığı Aile (La Mif), José María Cabral’ın Dominik Cumhuriyeti’nde devrimci darbe girişimini bastıran ABD askerlerinin boyunduruğuna girmekle özgür bir yaşam sürmek arasında kalan bir grup fahişenin öyküsünü anlattığı Otel Copellia (Hotel Copellia) ve Reis Çelik’in çocuk yaşta evliliği konu aldığı Lâl Gece (2012) gibi on yedi yapımı seyirciyle buluşturuyor. ‘Kısa Belgesel’ seçkisinde ise 2020 yapımı şu altı belgesel yer alıyor: Emre Can Korkmaz’ın Aklın Bende Kalmasın, Iker Esteibarlanda’nın Ben Ölmeden Önce (Before I Die), Mustafa Aydın’ın Haymatlos, Kenan Özer ve Esra Açıkgöz’ün Şiddetin Yüzü, Mohammed Almughanni’nin Sokakların Çocuğu (Son of the Streets) ve Ümit Güç’ün Yeryüzü Ayakları.
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali bünyesinde gösterim programına ek olarak sinema endüstrisinden profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan VisionIST Endüstri Günleri de düzenleniyor. 27-28 Kasım tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecek organizasyon programında atölye çalışmaları, sektör buluşmaları, ustalık sınıfları ve kısa film proje yarışması gibi etkinlikler yer alıyor.