Şu An Okunan
Sinematek Kasım-Ocak Programı

Sinematek Kasım-Ocak Programı

13 Kasım 2021 – 30 Ocak 2022

2018 yılından bu yana Kadıköy Belediyesi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Sinematek/Sinema Evi, pandemi döneminde verilen aranın ardından Kadıköy’deki yeni binası ve yeni salonunda gösterimlerine kaldığı yerden devam ediyor. 13 Kasım’dan itibaren iki ya da üç aylık programlarla sinema tarihine yön veren ve modern sinema dilinin oluşmasına katkı sunan akım ve ekollere odaklanan seçkileri panel, konferans, sergi gibi etkinlikler eşliğinde seyirciyle buluşturmayı hedefleyen Sinematek, programın ilk ayağında Goethe-Institut İstanbul ve Bozcaada Uluslararası Ekolojik Film Festivali (BIFED) işbirliğinde İkinci Dünya Savaşı öncesinin üç büyük sinema akımından biri olan Dışavurumcu Alman sinemasını merceğine alıyor. Nişanlısı Jane ile son derece tuhaf bir deneyim yaşamış Francis’in hatıralarını takip eden Robert Wiene imzalı Dr. Caligari’nin Muayenehanesi‘nden (Das Cabinet des Dr. Caligari, 1920) Bram Soker’ın roman kahramanı Dracula’nın F. W. Murnau tarafından ilk kez beyazperdeye taşındığı Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi‘ne (Nosferatu, ein Symphonie des Graunes, 1922), Fritz Lang’ın işçi sınıfının sömürüldüğü distopik bir dünya çizdiği Metropolis‘ten (1927) Paul Leni ve Leo Birinsky’nin kendilerini balmumu heykellerinin dünyasında bulan bir yazar ve müze görevlisinin öyküsünü anlattıkları Balmumu Müzesi‘ne (Das Wachsfigurenkabinett, 1924) sekiz filmin yer aldığı programda Rüdiger Suchsland’ın Weimar dönemi Almanya sinemasını mercek altına aldığı Caligari’den Hitler‘e (Von Caligari zu Hitler: Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen, 2014) belgeseli yönetmen Suchsland’ın katılımıyla gösterilecek. Dışavurumculuğun modern sinemaya etkilerini gösterme amacıyla Orson Welles’ten Tim Burton’a yönetmenlerin filmlerinden küçük bir seçki de program kapsamında seyirciyle buluşacak: Bitmeyen Balayı (Touch of Evil, 1958), Makas Eller (Edward’s Scissorhands, 1990), Caniler Avcısı (The Night of the Hunter, 1955) ve Günah Şehri (Sin City, 2005).

Metin Erksan Toplu Gösterimi

Türkiye ve dünya sinemasının usta yönetmenlerine yakından bakmayı hedefleyen Sinematek’in yeni mekânında seyirciyle buluşturacağı ilk yönetmen ise Metin Erksan. ‘Metin Erksan Toplu Gösterimi’ başlıklı programda toplumsal gerçekçi filmlerin ilk örneklerine imza atan, 1960’larda çektiği filmleriyle bugün hâlâ adından söz ettiren Erksan’ın 19 filmi yer alıyor. Programda Erksan’ın ilk filmi Karanlık Dünya (1952), pek çok sinema tarihçisine göre Türkiye’de toplumsal sinemanın öncüsü kabul edilmesi gereken Gecelerin Ötesi (1960), Erksan’ın sosyal meseleleri ele aldığı Yılanların Öcü (1961), Susuz Yaz (1963) ve Suçlular Aramızda (1964), kadını mülk sayan sistemi kadın karakterin gözünden eleştiren Kuyu (1968), imkânsız aşk anlatısını masalsı bir estetikle anlatan Sevmek Zamanı (1965) gibi filmler gösterilecek. Toplu gösterime ek olarak 25 Aralık’ta düzenlenecek panelde Erksan sineması üzerine sohbet edilecek.

Kuyu

‘Gölgeler Diyarında’ Sergisi ve ‘Cesare’ın Rüyası’ VR Enstalasyonu

Dışavurumcu Alman sineması programı paralelinde, Goethe-Institut İstanbul’un katkılarıyla hazırlanan iki etkinlik yer alıyor. Alman Sinematek’inin döneme ilişkin arşivinde yer alan materyallerden derlenen ‘Gölgeler Diyarında’ başlıklı fotoğraf sergisi 13 Kasım 2021 – 31 Ocak 2022 tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi Sergi Salonu’nda ziyarete açık olacak. Programda gösterilecek filmlere ait görüntüler, set arkası fotoğraflar ve storyboard çizimlerden hazırlanan sergi Alman sinemasının görsel dünyasına panoramik bir bakış sunuyor. Programa ek olarak düzenlenecek etkinliklerden bir diğeri de ‘Cesare’ın Rüyası’ (Der Traum des Cesare) başlıklı VR Enstalasyon çalışması. Doktor Caligari’nin Muayenehanesi filminin Volumetrik Video teknolojisiyle gerçekleştirilmiş kısa bir uyarlaması olan bu çalışma 12-28 Kasım tarihleri arasında yine Sinematek/Sinema Evi Sergi Salonu’nda görülebilecek.

Çevre Temalı Belgeseller ve Kısa Film Gösterimleri

Sinematek, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Film Festivali’yle birlikte yedi belgeselden oluşan bir seçkiyi seyirciyle buluşturacak. Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’ndan (COP26) hareketle çevre sorunlarına odaklanan ve daha önce BIFED programda yer alan filmlerden hazırlanan seçki kapsamında Werner Boote imzalı Yeşil Alan (Die grüne Lüge, 2018), Lars Edman ve William Johansson’ın birlikte yönettiği Arica (2020) ve Daniel Lambo imzalı Nefessiz (Breathless, 2018) gibi belgeseller Kasım ayı boyunca gösterilecek. Sinematek yeni binasında düzenlediği ilk kısa film programında ise 2000’li yıllarda Türkiye’de çektikleri filmlerle tanınan kadın sinemacıların kısa ve orta metrajlı filmlerine yer veriyor.

Yeşil Alan

Film gösterimleri ve etkinliklerin program takvimine Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.

sinematek.kadikoy.bel.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.