Şu An Okunan
13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

1-7 Mayıs

İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eşzamanlı olarak gerçekleştirilecek İşçi Filmleri Festivali’nde belgesel, kurmaca, deneysel ve animasyon türünde on farklı ülkeden filmler gösterilecek. Bu yıl ‘Sessizlik Sinemada Güzeldir’ sloganıyla yola çıkan festival, “sessiz kalmayan” karakterlerin hikâyelerine yer veren filmlerden oluşan bir seçki sunuyor. Tüm gösterimleri ücretsiz gerçekleşecek festival, Ercan Kesal’ın İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması’nda yarışan belgeseli Fındıktan Sonra’yla açılacak. 2 Mayıs günü saat 19:30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak açılış gecesini İrfan Değirmenci sunacak. Festivalin bu seneki onur konukları Ayşen Gruda ve Moğollar.

Programda dikkat çeken yapımlarından ilki, Birleşik Krallık’ta oyunculuk alanındaki eşitsizlikleri ve işçi sınıfının sahnelerdeki yetersiz temsilini irdeleyen Oyuncu Sınıfı (The Acting Class) belgeseli. Türkiye’de ilk defa gösterilecek filmin yönetmenleri Mike Wayne ve Deirdre O’Neill de festivalin konuğu olacak. Her sene Japonya’dan bir filmi izleyiciyle buluşturan festivalde bu sene Yamamoto Satsuo’nın yönettiği Sevdiğin Müddetçe (Ai Surebo Koso, 1955) gösterilecek. Portekiz’de bir fabrika işgalini anlatan Hiçlik Fabrikası (A Fábrica de Nada), Afrikalı mültecilerin Libya ve Akdeniz’de yaşadığı ‘kölelik’ durumunu ele alan belgesel Yedek Köleler (Schiavi di Riserva) ve İsveç’te yaşayan Muammer Özer’in yönettiği, iki çocuğun bir gemiye binerek Hollywood’a kaçma hayallerini konu alan Hollywood Kaçakları (1996) da yine festivalde dikkat çeken filmler arasında. Ayrıca her sene İsveçli yönetmen Bo Widerberg’in bir filmini göstermeyi hedefleyen festival bu sene işçi sınıfından gelen bir yazarın hikâyesine odaklanan Kuzgun Çıkmazı’nı (Kvarteret Korpen, 1963) seyirciyle buluşturacak. Festivalde yer alan diğer filmlerden bazıları ise şöyle: Kore’de Japonya işgali sırasında anarşist bir örgüt kuran Park Yeol’un hikâyesini anlatan Joon-ik Lee imzalı Sömürge Anarşisti (Anarchist from Colony), Güney Kore’deki 1980 ayaklanmaları sırasında bir gazeteciyi taşıyan taksi şoförünün hikâyesine odaklanan Taksi Sürücüsü (Taeksi Woonjunsa) ve Fransız-ABD ortak yapımı belgesel Gıda Kooperatifi (Good Coop).

İşçi Filmleri Festivali programındaki yerli filmlerden bazıları da şöyle: Ceylan Özgün Özçelik’in politik-psikolojik gerilimi Kaygı, Pelin Esmer’in yolları bir tren yolculuğunda kesişen iki kadının hikâyesini şiirsel bir üslupla anlattığı İşe Yarar Bir Şey, Fikret Reyhan’ın toplumsal gerçekçi filmi Sarı Sıcak, Mustafa Kara’nın dağlarda altın arayan bir adamın hayat mücadelesini anlatan ilk uzun metrajı Kalandar Soğuğu, Onur Saylak’ın mülteci hikâyesi Daha, Mersin’de yaşayan trans seks işçisi Deniz’in hikâyesini anlatan Gacı Gibi belgeseli ve Brezilya’daki ayaklanmaları Gezi protestolarıyla paralel olarak yansıtan Mert Kaya imzalı Aşk Bitti.

Festival programında ayrıca 7 Mayıs tari- hinde Oyuncular Sendikası’nın düzenlediği, moderatörlüğünü Taner Rumeli’nin üstlendiği ‘Türkiye’de Bir İşçi Olarak Oyuncu’ konulu bir panel de yer alıyor. Sermet Yeşil, Tilbe Saran, Mehmet Onat Öztürk ve Fırat Tanış’ın katılacağı panel Aynalı Geçit Etkinlik mekânında gerçekleşecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.