Şu An Okunan
17. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

17. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

Mart–7 Mayıs

Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali bu yıl 7 Mart’ta İstanbul’da başlayacak ve ardından Giresun, İzmir, Mersin, Antalya, Adana ve Diyarbakır’a uğrayacak. Türkiye’den ve dünyadan toplam yetmiş dört filmi bir araya getiren programda gösterimlere ek olarak pek çok söyleşi, panel ve forum da düzenlenecek. Kadınların sinemasını izleyiciyle buluşturan Filmmor’un programında Şubat ayında düzenlenen Berlin Film Festivali’nde izleyici karşısına çıkan üç film yer alıyor: Erkeklerin gastronomi alanındaki hâkimiyetine rağmen başarılı olmayı başaran yedi kadın şefin öyküsünü anlatan belgesel Hararet: Mutfak (D)evrimi [The Heat: A Kitchen (R)evolution], kadına karşı şiddet vakalarıyla uğraşan bir yardım görevlisinin gerilim dolu öyküsünü anlatan Esther Rots imzalı Mazi (Retrospekt) ve kendini mahvetmeye kararlı annesini hayata geri döndürmeye çalışan genç bir kadına odaklanan, Hollanda sinemasının önemli yönetmenlerinden Nanouk Leopold’un yönettiği Cobain. Programın dikkat çeken filmlerinden bir diğeri, Zehirli Çiçek: Bir Yeraltı Senfonisi (Embers of Nightshade: A Symphony of the Suburbs). 1920’ler sinemasının dışavurumcu estetiğine öykünen bu sıradışı denemenin yönetmenleri Sabine Jelinkova, Irene Schanda ve Flora Schanda festivalin konuğu olarak Türkiye’ye geliyor.

Filmmor’un bu yıl en merakla beklenen bölümü, kuşkusuz Agnès Varda Retrospektifi. ‘Agnès Hakkında Her Şey’ kapsamında yönetmenin Beşten Yediye Cleo (Cléo de 5 à 7, 1962) ve Mutluluk (Le Bonheur, 1965) gibi klasiklerinden kısa filmlerine, kendine özgü belgesellerinden prömiyerini bu yıl Berlin Film Festivali’nde yapan son filmi Agnès, Varda’yı Anlatıyor’a (Varda by Agnès) toplam otuz iki film izleyiciyle buluşacak.

Festivalin ‘Kadınların Sineması’ bölümü kapsamında dünya festivallerinden filmlerin yanı sıra pek çok Türkiye yapımına da yer verilecek. Bu filmlerden bazıları Amazonların tarihi mirasını araştıran Emine Yıldırım imzalı belgesel Androktones, Vuslat Saraçoğlu’nun İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale kazanan Borç’u ve Suriyeli küçük bir çocuğun ülkesinde patlak veren savaşla birlikte yaşadıklarını anlatan Andaç Haznedaroğlu imzalı Misafir. Festivalin diğer bölümleri arasında ‘Kendine Ait Bir Cüzdan’, ‘Bedenimiz Bizimdir’ ve ‘Cins-iyet-ler’ sayılabilir.

Bu yıl Filmmor kapsamında pek çok tematik etkinlik de düzenlenecek. Farklı konukların festival izleyicisiyle buluşacağı etkinliklerden bazıları şöyle: Ursula K. Le Guin’in Dünyaları (Worlds of Ursula K. Le Guin) belgeselinin gösterileceği ‘Feminist Bellek; Ursula K. Le Guin’; müzik sektörü ile iktidar arasındaki ilişkinin tartışılacağı ‘Müzik Piyasasında Erkeklik ve İktidar’; ilik nakli bekleyen Öykü Arin’in annesi Eylem Şen’in çektiği belgeselin gösterileceği ‘Donör Ol Donör Bul’; Türkiye’deki dizi ve filmlerde imzası bulunan pek çok kadın yazarın buluşacağı ‘Hikâye Anlatıcısı Kadınlar’ paneli ve İsveç’ten LadyBug Festivali’nin kurucusu Aase Högfeldt, Hollanda’dan sinema dergisi Filmkrant’ın editörü Dana Linssen ve Türkiye’den sinema yazarı ve akademisyen Janet Barış’ın katılacağı ‘Sinemada Cinsiyet Temsilleri ve Performansları’ paneli.

filmmor.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.