Şu An Okunan
19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

5-12 Mayıs

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 5-12 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek. Bu yıl on dokuzuncu yaşını kutlayan festivalin açılış töreni 6 Mayıs gecesi Devlet Opera ve Balesi’nde yapılacak. Oyuncu Selda Alkor’a Onur Ödülü’nün verileceği festival kapsamında belgeselci Bingöl Elmas, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve oyuncu ve seslendirme sanatçısı Tülay Bursa da Bilge Olgaç Başarı Ödülü alacak. Festivalin bu seneki Tema Ödülü ise Diyarbakır patlamasında yaralanan yönetmen Lisa Çalan’a sunulacak. Sinemaya farklı dallarda katkıda bulunan, kadın emeğinin sinemada görünür olması için mücadele eden ve kültür sanat yaşamımızda iz bırakan bu beş sinemacı kadına ödülleri 6 Mayıs’taki açılış töreninde verilecek.

Uluslararası Sinema Yazarları Birliği’nin (FIPRESCI) En İyi Film ödülü için jüri gönderdiği tek kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge, FIPRESCI jürisine on dördüncü kez ev sahipliği yapacak. Sinema yazarları Salome Kikaleishvili (Gürcistan), Janka Barkóczi (Macaristan) ve Seray Genç (Türkiye) festivalin Her Biri Ayrı Renk bölümünde yer alan on iki filmden birine ödül verecek. Bu bölümde Senem Tüzen’in ilk uzun metrajı Ana Yurdu’nun yanı sıra, Lucile Hadzihalilovic imzalı Evrim (Evolution) ve Mia Hansen-Løve’a Berlinale’de En İyi Yönetmen ödülü kazandıran Gelecek Günler (L’Avenir) bir adım öne çıkıyor.

Festival bu yıl Norveçli ünlü yönetmen Anja Breien ve deneysel sinemanın önemli isimlerinden Gunvor Nelson’un toplu gösterimlerini gerçekleştirecek. Anja Breien Ankara’da film sonrası seyircilerle buluşacak. 5 Mayıs’ta festivalin açılışı, iki belgeselle yapılacak: Nezahat Gündoğan imzalı Vank’ın Cocukları ve ilk gösterimi Berlinale’de yapılan Kuzey Bolgesi (Zona Norte, 2016). Gösterimlerin ardından filmlerin yönetmenleri Nezahat Gündoğan ve Monika Treut da izleyicilerle buluşacak. Gündoğan’ın filmi 1938 Dersim Katliamı’ndan sonra her biri bir yere savrularak farklı kültür ve inançlara dahil olan aynı sülaleden Ermenileri, onların köyünü ve köyündeki manastırı konu alıyor. Treut ise Rio favelalarında ağır çatışma ortamında öğrenme kabiliyetleri etkilenen çocukları rehabilite etmek için alternatif eğitim teknikleri geliştiren aktivist Yvonne Bezerra de Mello ile on beş yıl sonra tekrar buluşuyor. Treut’un kamerası Rio Olimpiyatları’nın hazırlıkları nedeniyle yaşam alanları yoğun bir askerî müdahaleye uğrayan favelalarda neredeyse iç savaşa dönen ortamı gözlemlerken, on beş yıl önce Mello’nun ekibinin yardım etmeye çalıştığı altı kız kardeşin de bugününe şahitlik ediyor.

Festival, farklı toplumsal ve sınıfsal kesimleri temsil eden; incelikle işlenmiş karakterleri, özenli sinemasal anlatımları, uluslararası başarılarıyla bu yıl Türkiye sinemasına yepyeni kadın hikâyeleri armağan eden yönetmenlerden bir seçkiyi de sinemaseverlerle buluşturuyor. Ana Yurdu, Toz Bezi, Nefesim Kesilene Kadar, Kasap Havası ve Yemekteydik ve Karar Verdim filmlerinin ekipleri, gösterimler sonrası izleyicilerle buluşacak ve deneyimlerini paylaşacak.

Uçan Süpürge sinema sektöründe kadın katılımını teşvik etmeyi hedefleyen üç atölye düzenliyor: İsveçli yönetmen Karin Ekberg ile Film Yapım Atölyesi, Kadın Kurgucular Atölyesi ve bu sene Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’nden birinin verileceği görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ile Görüntü Yönetmenliği Atölyesi. Festival, son dönemde kültür endüstrisinde etkisini giderek arttıran sansür uygulamalarıyla ilgili Siyah Bant ile ortak düzenlenecek ‘Sanatta İfade Özgürlüğü’ temalı paneldeyse, ünlü oyuncu Füsun Demirel’i konuk ediyor.

Bu seneki gösterim mekânları Kızılırmak Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Enstitüsü olan Uçan Süpürge’deki forum, panel ve atölyelere de Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Enstitüsü ev sahipliği yapacak.

www.ucansupurge.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.