Şu An Okunan
11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

1-8 Mayıs

On birinci kez seyirciyle buluşacak İşçi Filmleri Festivali bu yıl, ‘Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri’ temasıyla İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eşzamanlı olarak gerçekleşecek. Zonguldak’ın madenlerindeki ağır çalışma koşullarını ve çocuk işçilerin durumlarını anlatan Metin Kaya imzalı Soluk, festivalin açılış filmi olarak gösterilecek.

Seçkinin dünya sinemasından örnekleri arasında İsveç’in önde gelen yönetmenlerinden Bo Widerberg’in İsveçli aktivist ve müzisyen Joe Hill’in hayatını anlatan ve Cannes’da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen filmi Joe Hill (1971) Türkiye’de ilk defa izleyiciyle buluşacak. Dünya sinemasından dikkat çeken bir diğer yapım ise, 1941 yılında İstanbul açıklarında bir mülteci gemisinin batmasıyla yaşanan faciayı anlatan Simja Jacobovici imzalı Struma (2002). Yugoslav Kara Dalgası’nın önemli isimlerinden Zelimir Zilnik’in Sırbistan’ın göçmen alım sistemini ve sınırdaki koşulları inceleyen belgeseli Seyir Defteri, Sırbistan (Destinacija_Serbistan) ile Japon usta Kazuo Hara’nın son filmi Japonya Sennan Ishiwata Asbest Koyu – Bir Can Kac Para? (Nippon Asbest Village, 2016) da izleyicilerle buluşacak.

Festivalde gösterilecek yerli yapımlar arasındaysa Ahu Öztürk imzalı Toz Bezi, Emin Alper’in Abluka’sı, Tolga Karaçelik’in Sarmaşık’ı, Emine Emel Balcı’nın Nefesim Kesilene Kadar’ı ve Özcan Alper imzalı Ruzgarın Hatıraları’nın yanı sıra Yılmaz Güney’den Duvar (1983) ve Muammer Özer’in yönettiği Bir Avuc Cennet (1987) dikkat çekiyor. Şırnak’ta infaz edildikten sonra cansız bedeni özel harekatçılar tarafından zırhlı aracın arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in oynadığı kısa film Bark (Ev) da festivalin programında yer alıyor. Festivalin 4-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek Barbarlığa Karşı Video atölyesindeyse, aktivist videolarıyla tanınan Rainbow Collective grubu ve Alternatif Medya Derneği aynı çatı altında buluşacak.

www.iff.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.