Şu An Okunan
25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

Alcarràs

26 Mayıs – 5 Haziran / Büyülü Fener Kızılay Sineması, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi

Sinemada kadın emeğini görünür kılma motivasyonuyla 1998 yılından bu yana faaliyette olan Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali unvanına sahip Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 26 Mayıs’ta başlayacak programıyla 25’inci yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Bu yıl ‘Kadınların Mirası’ temasıyla yola çıkan festival dünyanın çeşitli ülkelerinden kadın sinemacıların imzasını taşıyan filmleri seyirciyle buluşturuyor. Geçtiğimiz yıl gösterimlerin çevrimiçi ve fiziksel olarak iki farklı programda gerçekleştirildiği festival bu sene yüz yüze olarak düzenleniyor. 60’ı aşkın kadın yönetmenin filmlerini bir araya getiren programda gösterimler Ankara’da Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Festival Endonezya’dan Hindistan’a, Kosta Rika’dan Arjantin’e, Birleşik Krallık’tan Vietnam’a kadın sinemacıların filmlerinden zengin bir program sunuyor. Aile mefhumunu merkeze alan filmlerden oluşan ‘Olay Yeri: Aile’ bölümünde Berlinale’de büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan Carla Simón imzalı Alcarràs, Claire Denis’ye Berlinale’de En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran Bıçağın İki Yüzü (Avec Amour et Acharnement) ve San Sebastian Film Festivali’de En İyi Film Ödülü’ne layık bulunan Alina Grigore imzalı Mavi Ay (Crai nou, 2021) yer alıyor.

Festivalin ‘Her Biri Ayrı Renk’ adlı bölümünde yer alan filmlere 2017 yılından bu yana FIPRESCI Ödülü veriliyor. FIPRESCI Yarışması’nda yer alan dokuz film sinema eleştirmenleri Elena Rubashevska, Ladislav Volko ve Ahmed Samy Youssef’tan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. ‘Her Biri Ayrı Renk’ temasıyla düzenlenen bölümde bulunan filmler arasında Ceylan Özgün Özçelik’in kamerasını hapiste olan şiddet mağduru kadınlara çevirdiği Cadı Üçlemesi 15+ ve dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan Anca Damian imzalı Ada (The Island, 2021) gibi yapımlar dikkat çekiyor. LGBTİ+ temalı filmleri bir araya getiren ‘Pembesiz Mavisiz’ seçkisinde ise Charline Bourgeois-Tacquet’in Anaïs’in Aşkları‘ndan (Les Amours d’Anaïs, 2021) Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak’ın Bu Ben Değilim‘ine (2021) filmler görülebilecek.

Ada

Festivalin bir başka bölümü ‘Kadın Yok Savaşın Yüzünde’ Nobel ödüllü yazar ve araştırmacı Svetlana Aleksiyeviç’in sözlü tarih anlatısından ilhamla hayata geçirildi. ‘Kadın Yok Savaşın Yüzünde’ barışı inşa eden kadınları odağına alan filmlere yer veriyor. Suriye’deki savaştan kaçtıktan sonra Kızıl Haç’ta gönüllü olan bir mültecinin Ukrayna’da başka bir askerî çatışmayla karşı karşıya gelmesini takip eden Alina Garlova imzalı Bu Yağmur Hiç Dinmeyecek (This Rain Will Never Stop, 2020) ve Didem Pekün’ün Bosna Savaşı sırasındaki Birleşmiş Milletler görüşmelerini aktardığı Disturbed Earth (2021) bu bölümde yer alan filmlerden ikisi. Festival programına bu yıl dâhil olan bir diğer bölüm ise Türkçe ismini Marguerite Duras’ın 1969’da kaleme aldığı eseri ‘Yıkmak Diyor Kadın’dan (Détruire, dit-elle), İngilizce ismini ise Fiona Apple’ın 2020’de yayınlanan albümü ‘Fetch the Bolt Cutters’tan alıyor. Tea Lindeburg’a San Sebastian Film Festivali’de En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandıran Cennet Gibi (Du som er i himlen, 2021), Nathalie Álvarez Mesén’in bol ödüllü filmi Clara Sola (2021) ve Berlinale’de Jüri Ödülü’ne layık bulunan Natalia López Gallardo imzalı Değerli Taşlar (Robe Of Gems) bu bölüm kapsamında seyirciyle buluşacak.

Değerli Taşlar

Kız çocuklarının büyüme hikâyelerini bir araya getiren ‘Küçük Kadınlar’ bölümünde Vietnam’da çocuk yaştan evlenmeye zorlanan kız çocuklarının yaşadıklarını anlatan Diem Ha Le imzalı Sisin Çocukları (Children of the Mist , 2021), benzer bir hikâyeyi Endonezya’daki kız çocukları üzerinden anlatan Kamila Andini imzalı Yuni (2021) ve Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde FIPRESCI Ödülü’nü kazanan Laura Wandel imzalı Oyun Alanı (Un monde, 2021) gibi filmler yer alıyor. Farklı disiplinlerde üretim gösteren kadınların yaratım sürecini takip eden ‘Ayak Basılmamış Yollar’ seçkisinde ise Joanna Hogg’un Hatıra (The Souvenir, 2019) ve Hatıra: 2. Bölüm (The Souvenir: Part II, 2021) filmleri peş peşe gösterimlerle seyirciyle buluşacak.

Uçan Süpürge bu sene Birleşik Krallık’tan Birds’ Eye View, Tunus’tan Regards de Femmes ve Lübnan’dan Beyrut Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’yle ortaklığa giderek ‘Perdeyi Sahipleniyoruz’ adlı bir bölüm hazırladı. British Council’ın desteğiyle hayat geçirilen seçki dört ülkeden kadınların filmlerini bir araya getiriyor. Ödüllü kısa filmleriyle tanınan Nazlı Elif Durlu’nun ilk uzun metraj filmi Zuhal seçkiye Türkiye’den dâhil oluyor. Esra Yıldız’ın ilk gösterimini Antalya Altın Portakal’da yapan belgeseli Vatansız ve Altın Portakal’da En İyi Kısa Film Ödülü’nü kazanan Elif Refiğ imzalı Siz Biraz Uzak Kaldınız (2021) da festival programında yer alan Türkiye yapımları arasında.

Siz Biraz Uzak Kaldınız

Festival kapsamında her sene sinemada kadının emeğinin önemine dikkat çekmek ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek adına ödüller veriliyor. Uçan Süpürge’de bu yıl Neşe Yulaç, Ayşenil Şamlıoğlu ve Anna Maria Aslanoğlu’na Bilge Olgaç Başarı Ödülü, Şerif Sezer’e Onur Ödülü, Nazlı Bulum’a da Genç Cadı Ödülü verilecek. Uçan Süpürge Tema Ödülü ise Kadın Eserleri Kütüphanesi’ne takdim edilecek. “Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri araştırmacılara derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak” fikirlerini benimseyen merkez 1990’dan beri faaliyette.

25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali program takvimine, festivale özel hazırlanan www.kadinlarinmirasi.com adresinden ve festivalin internet sitesinden ulaşılabiliyor. Festival biletleri 14 Mayıs itibariyle Büyülü Fener Kızılay Sineması gişelerinden ve www.biletinial.com adresi üzerinden temin edilebilecek.

ucansupurge.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.