Ayvalık Uluslararası Film Festivali
14-19 Eylül / Ayvalık
Seyir Derneği çatısı altında düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali 14-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Beş mekâna yayılan festivalde gösterimler Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Sanat Fabrikası Tiyatrosu, Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro, ASKEV ve Eski Köylü Pazarı Meydanı’nda yapılacak. Biletler 8 Eylül’de Biletix üzerinden ve Ayvalık’taki Küçük Han’da açılacak gişeden satışa sunulurken ASKEV ve Eski Köylü Pazarı Meydanı’ndaki gösterimlere katılım ücretsiz.
Türkiye ve dünya sinemasından pek çok güncel yapımı bir araya getiren festival programında ayrıca çok sayıda paralel etkinlik de bulunuyor. Festival dâhilinde herhangi bir yarışma düzenlenmese de geçtiğimiz yıl itibariyle ‘Yeni Bir…’ ödülü sunuluyor. Mey|Diageo’nun katkılarıyla verilen 50.000 TL değerindeki ödülün bu yılki sahibini yönetmen, senarist, yazar, yapımcı ve ressam Tayfun Pirselimoğlu, yapımcı Dilde Mahalli, kurgucu, yönetmen Eytan İpeker, sinema yazarı, film programcısı Nil Kural ve oyuncu Selen Uçer’den oluşan seçici kurul belirleyecek.
Açılış Filmi: May December
Festivalin bu yılki açılışını dünya prömiyerini Cannes Film Festivali ana yarışmada yapan Todd Haynes imzalı May December filmi yapacak. Başrollerdeki Julianne Moore ve Natalie Portman’ın performanslarıyla büyük övgü toplayan film 14 Eylül akşamı festivalin Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da düzenlenecek açılış töreninin ardından gösterilecek.
Bunun yanı sıra festivalin uluslararası seçkisi Cannes, Berlin, Karlovy Vary ve Selanik gibi film festivallerinde öne çıkan ve merakla beklenen filmlerin pek çoğuna programında yer veriyor. Seçkideki filmler 7-17 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Toronto Film Festivali’nin ardından Türkiye’de ilk kez Ayvalık’ta gösterilecek. Programda dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da Jüri Ödülü kazanan, Uluslararası Eleştirmenler Birliği’nin (FIPRESCI) bu yılki Büyük Ödülü’ne de layık bulunan Aki Kaurismäki imzalı Sararmış Yapraklar (Fallen Leaves), dünya prömiyerini yaptığı Cannes’dan En İyi Senaryo ve Kuir Palmiye ödülleriyle dönen Hirokazu Koreeda imzalı Canavar (Monster), Trần Anh Hùng’ın Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü kazandığı Şeflerin Aşkı (The Pot au feu) ve dünya prömiyerini yaptığı Berlinale’de Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan Christian Petzold imzalı Kızıl Gökyüzü (Afire) gibi filmler öne çıkıyor. Stephen Frears imzalı Kayıp Kral (The Lost King, 2022), Benoît Jacquot imzalı Ezbere (By Heart, 2022), Rebecca Zlotowski imzalı Başkalarının Çocukları (Other People’s Children, 2022) İlker Çatak imzalı Öğretmenler Odası (The Teacher’s Lounge), Rodrigo Moreno imzalı Kabahatliler (The Delinquents), Ken Loach imzalı Umudunu Kaybetme (The Old Oak), Kaouther Ben Hania imzalı Dört Kız Kardeş (Four Daughters), Zach Braff imzalı Yeniden Başla (A Good Person), Valérie Donzelli imzalı Narsistle Aşk (Just the Two of Us) ve Maiwenn imzalı Jeanne du Barry filmleri de festival kapsamında görülebilecek.
Türkiye Sineması 2022-2023
Ayvalık Uluslararası Film Festivali, Türkiye sinemasından da pek çok güncel örneğe programında yer veriyor. ‘Türkiye Sineması 2022-2023’ başlıklı bölümde Belmin Söylemez’in Ayna Ayna (2022), Selcen Ergun’un Kar ve Ayı (2022), Özcan Alper’in Karanlık Gece (2022), Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Umut Subaşı’nın Sanki Her Şey Biraz Felaket, Derviş Zaim’in Tavuri ve Kerem Ayan’ın Oregon filmleri bulunuyor. Gösterimlerin ardından film ekiplerinin katılacağı sohbetler de düzenlenecek.
Festivalin kısa film seçkisinde son dönemde dikkat çeken kısalardan bir seçki sunuluyor. Kasım Ördek’in Birlikte, Yalnız (2022), Benhür Bolhava’nın Koyun (2022), Charles Emin Richards’ın Suriyeli Kozmonot (2022), Deniz Telek’in Suyu Bulandıran Kız (2022), Zeynep Demirhan’ın Yüzler (2022), Ceyda Aşar’ın Burası Size Göre Değil, Emine Yıldırım’ın Kadıköy’ün En İyi Falcısı ve Çağlar Odabaş’ın Tinebe filmleri bu bölüm kapsamında gösterilecek. Belgesel seçkisinde ise Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak’ın Bu Ben Değilim (2021), Somnur Vardar’ın Boşlukta (2022), Deniz Yüksel Abalıoğlu’nun Maffy’s Jazz (2022), Pınar Öğrenci’nin Turkish Delight (2022), Aylin Kuryel ve Fırat Yücel’in 8 Mart 2020: Bir Günce (2022) Fırat Özeler’in Kavur, Gülsel Özkan’ın Sıla Hasreti ve Harun Yel’in Yeryüzündekiler filmleri seyirciyle buluşacak.
Dünya Sinemasından Örnekler
Festival bölümlerinden ‘Sinema Yapmaya Çalışırken’ seyirciyi yönetmenlerin dünyasına davet ediyor. Festivalin açılışında gösterilecek May December‘ın da dâhil olduğu seçkide Venedik Film Festivali’nde ana yarışmada yer alan Jafar Panahi imzalı Ayı Yok (No Bears, 2022), dünya prömiyerini Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapan Michel Gondry imzalı Çözümler Kitabı (The Book of Solutions) ve Cannes’da ana yarışmada yarışan Nanni Moretti imzalı Güzel Günler (A Brighter Tomorrow) filmleri yer alıyor. Festivalin ilham veren kadın hikâyelerini odağına alan bölümü ‘Kadınlar Nasıl Başarıyor?’ ise İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ imzalı Düet (2022), Murat Erün imzalı Hatice (2022) ve Berna Gençalp imzalı Kim Mihri (2022) filmlerini bir araya getiriyor.
İlk uzun metrajlı filmleriyle uluslararası festivalleri dolaşan yönetmenlere alan açan ‘İlk Filmler’ bölümünde ilk gösterimini Selanik’te yapan Martijn de Jong imzalı Vurgun Yemek (Narcosis, 2022), Locarno’daki ilk gösterimin ardından gittiği Saraybosna’da En İyi Film dâhil 16 ödül kazanan Juraj Lerotić imzalı Güvenli Bir Yer (Safe Place, 2022), dünya prömiyerini gerçekleştirdiği Cannes’a seçilen ilk Ürdün filmi özelliği de taşıyan Amjad Al Rasheed imzalı İnşallah Erkek Olur (Inshallah a Boy), Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen ve festivalden FIPRESCI Ödülü’yle ayrılan Felipe Gálvez imzalı Sömürgeciler (The Settlers) ve Cannes’da gösterildiği Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Film Ödülü’ne layık bulunan Molly Manning Walker imzalı Nasıl Seks Yapacağız? (How to Have Sex?) filmleri yer alıyor. ‘Ve Ayvalık’ bölümünde ise çekimleri Ayvalık’ta gerçekleşen Ömer Kavur imzalı Kırık Bir Aşk Hikâyesi‘yle (1981) Ayvalık’a yerleşen sinemacı Nur Akalın’ın Eflatun (2019) filmlerini izlemek mümkün.
Godard, Tati ve Cebenoyan
Ayvalık Uluslararası Film Festivali, sinema dünyasına çeşitli alanlarda üretimleriyle katkı sunmuş ve hayatını kaybeden önemli isimleri ‘Anılarına’ başlıklı programla hatırlıyor. Fransız yönetmen, senarist ve oyuncu Jacques Tati anısına hem yönettiği hem de Bay Hulot karakterine hayat verdiği Bay Hulot’nun Tatili (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953), sinema ve müzik yazarı, radyo programcısı Cüneyt Cebenoyan anısına ise en sevdiği film olan Robert Rossen imzalı Bilardocu (The Hustler, 1961) filmleri gösterilecek. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında hayata veda eden Jean-Luc Godard da festival kapsamında ‘Godard’a Saygı’ bölümünde hatırlanacak. Fransız Kültür Merkezi ve Sinematek/Sinema Evi iş birliği düzenlenecek gecede usta yönetmenin, İtalyan yazar Alberto Moravia’nın romanından uyarlandığı Nefret (Le Mépris, 1963) filmi seyiriciyle buluşacak.
Festivalde gösterimlere ek olarak pek çok yan etkinlik de düzenlenecek. Film ekipleri gösterim sonrası söyleşilerde seyirciyle bir araya gelirken film temalarından hareketle çeşitli paneller düzenlenecek. Ay Yapım’ın desteğiyle gerçekleşen ‘Genç Sinema’ programı bu yıl da Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğrencilerle sinema profesyonellerini bir araya getirecek. Festival kapsamında bu sene ilk kez düzenlenecek ‘Seyir Çocuk Günü’ ise Finansbank Minik Eller Büyük Hayaller sponsorluğunda, Hollanda Konsolosluğu’nun katkılarıyla 17 Eylül’de Sabancı Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde gerçekleştirilecek.
Direktörlüğünü Azize Tan’ın, danışmalık görevini ise Fatih Özgüven’in üstlendiği Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.