Şu An Okunan
Bekçi Murtaza’dan Yahşi Batı’ya Yılmaz Köksal

Bekçi Murtaza’dan Yahşi Batı’ya Yılmaz Köksal

Kaya Özkaracalar

Yeşilçam’ın en sevilen ve “unutulmazlardan” nitelemesini en fazla hak eden oyuncularından Yılmaz Köksal’ı 22 Ekim Perşembe günü yitirdik. Köksal, yapım kalitesi açısından en yetersiz filmleri bile sırf varlığı sayesinde seyredilebilir kılan simalardandı.

1939 yılında Adana’da doğan Yılmaz Köksal, İstanbul Erkek Lisesi’ni son sınıfta terk ettikten sonra gençliğinde bir süre gemilerde çalışarak bu sayede Avrupa’yı dolaşmış. Oyunculuğa 1956 yılında Dormen Tiyatrosu’nda başlayan Köksal, ilerleyen yıllarda Kenter Tiyatrosu’nda da sahne aldı, sinemaya da Müşfik Kenter’in başrolde oynadığı, Orhan Kemal’in eserinden uyarlanan Bekçi Murtaza’da (1965) işçi Dubara rolüyle geçti. İlk başrolü ise spagetti western furyasından etkilenerek çekilen Çeko (1970) ile geldi. Çeko’nun özellikle Anadolu’da büyük ilgi görmesi üzerine Köksal, Yeşilçam’ın ‘avantür’ filmlerinin gözde yıldızları arasına girdi, bu arada aynı yıl Hint sinemasının hit filmi Avare’nin (1951) Yeşilçam’daki aynı adlı yeniden çevriminde de başrolde oynadı.

Milliyet Sanat dergisinde 1972’de yayınlanan Türk sineması hakkındaki değerlendirme yazısında Yılmaz Köksal, “seyirci kitlesine Cüneyt Arkın, Ayhan Işık gibi ‘ulaşılmaz’ gözükmeyen, daha kendilerine yakın” yeni yıldızlar arasında sayılacaktı.

Düşük bütçeli Amerikalı sinemacı Peter Maris’in Aykut Düz ile ortaklaşa yönettiği Kırmızı Kelebek (Curse of the Red Butterfly, 1982) yalnızca Türkiye’de sinemalarda vizyona girmesine karşın Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde video piyasasına sürüldü ve bu filmde yardımcı rolde yer alan Köksal’ın ‘dış piyasalara’ tek açılımı oldu. Popüler ‘Üç Fantastik Süpermen’ filmlerinin yapımcı/yönetmeni Italo Martinenghi 1984’te bu serinin yeni bir halkası olarak Üç Süpermen Olimpiyatlarda’yı Türkiye’de çekmeye giriştiğinde Köksal İtalyan usülü süpermenlerden biri olarak kamera karşısına geçti ancak bu filmin çekimleri yarım kaldı ve film Yavuz Yalınkılıç tarafından, başka filmlerden monte edilen parçalarla tamamlanarak yalnızca Almanya’daki göçmen Türk toplumuna dönük video piyasasına sürülebildi.

Oyunculuk kariyerini 1980’lerden itibaren daha çok televizyon dizilerinde sürdüren Köksal, zamanında kendisinin de rol almış olduğu Yeşilçam’ın tarihsel serüven filmlerinin parodisi niteliğindeki Kahpe Bizans’ta (2000) yardımcı rollerden birinde yer aldı, Yahşi Batı’da (2009) ise kendisini yıldızlaştırmış olan role doğrudan gönderme olarak Çeko adlı bir karakteri canlandırdı. Yılmaz Köksal, geçen yıl Fantasturka festivali kapsamında Çeko’nun Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki gösteriminin ardından filmin yönetmeni Çetin İnanç’la birlikte hayranlarının karşısına geçmişti. Çeko’nun afişinde neden hiçbir oyuncu isminin yer almadığı sorusu gelince, kendi isminin yan rollerde yer alan Ahmet Mekin ve Erol Taş gibi sevgi ve saygı duyduğu, kendinden daha kıdemli isimlerden daha üstte ve daha büyük yazılmasına rıza göstermediğini açıklamıştı. Onun yaşamını ve sinema serüvenini özetleyen bir tavırdı bu.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.