Sinematek’in Nisan-Haziran Programı

29 Nisan – 27 Haziran
Sinematek/Sinema Evi‘nin Nisan-Haziran dönemini kapsayan programları duyuruldu. Sinema tarihinde iz bırakmış önemli klasik yapıtlardan kült eserlere zengin bir program sunan Sinematek’te gösterimlere panel, söyleşi ve atölye gibi bir dizi etkinlik eşlik ediyor. Sinematek’in bahar programı sinema tarihinin en büyük isimlerinden Andrey Tarkovski’ye odaklanıyor. ‘Andrey Tarkovski: Zamanın Mimari’ başlıklı program, Tarkovski’nin ilk uzun metraj filmi İvan’ın Çocukluğu‘ndan (Ivanovo Detstvo, 1962) 1986 tarihli son filmi Kurban‘a (Offret) uzanıyor. Solaris (Solyaris, 1972), Ayna (Zerkalo, 1975), İz Sürücü (Stalker, 1979) gibi başyapıtları bir arada izleme imkânı sunan yedi filmlik retrospektifte ayrıca usta yönetmenin oğlu Andrey A. Tarkovski tarafından yapılan Andrey Tarkovski: Bir İbadet Olarak Sinema (Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer, 2019) filmi de yer alıyor. ‘Sinemanın şairi’ olarak anılan ve kendinden sonraki kuşaklarda derin etkiler yaratan Tarkovski’nin sinemasının özüne ve diline oldukça yaklaşan belgesel, oğuldan babaya incelikli bir saygı duruşu niteliğinde.
Liliana Cavani Seçkisi
Sinematek, bahar programı kapsamında İtalyan yönetmen Liliana Cavani’ye odaklan bir seçki sunuyor. Faşizm, özgürlük, cinsellik ve ahlâk gibi temaları derinlemesine işleyerek izleyiciyi düşünmeye teşvik eden filmlerinde başta savaş olmak üzere her türlü şiddetin dehşetini tüm çıplaklığıyla yansıtmaktan çekinmeyen Cavani, yalnızca İtalyan sinemasının değil dünya sinemasının da en tartışmalı ve cesur yönetmenlerinden. Seçkide Cavani’nin sinema kariyerinin dönüm noktası olan Gece Bekçisi (Il portiere di notte, 1974) öne çıkıyor. Aynı zamanda ‘Alman Üçlemesi’nin ilki olan film eski Nazi subayı Max ile onun yönetimindeki toplama kampında hayatta kalan tek kişi olan Lucia arasındaki ilişkiyi takip ediyor. Cavani’nin bağımsız ilk filmi olma özelliği taşıyan Yamyamlar Yılı (I cannibali, 1969), ‘Alman Üçlemesi’nin ikinci halkası olan İyinin ve Kötünün Ötesinde (Al di là del bene e del male, 1977) ve yönetmenin 1981 Cannes Film Festivali’nde yer bulan filmi Deri’yi (La pelle, 1981) de program kapsamında izlemek mümkün.
Frances Marion Filmleri Sessiz Perşembe’de
Sinematek/Sinema Evi’nin gelenekselleşen programlarından ‘Sessiz Perşembe’nin yeni seçkisi Hollywood’un en üretken kadın yaratıcılarından Frances Marion’u odağına alıyor. Senarist, gazeteci, yazar ve film yapımcısı kimliklerine sahip Marion, sinema yaşamında başkalarının metinlerini beyazperdeye uyarladığı gibi orijinal senaryolar da yazdı. KKki kere En İyi Senaryo dalında Oscar ödülüne layık görülen, kariyerinde daha çok senaristliğiyle öne çıkmış olan Marion’un yönetmen koltuğuna oturduğu iki filmi bulunuyor. Marion’un Fannie Hurst’ün 1914 yılında The Saturday Evening Post’ta yayınlanan ‘Süperman’ adlı kısa öyküsünden uyarladığı Eli Kulağında (Just Around the Corner, 1921) ve başroldeki Mary Pickford’un birbirinden farklı becerilerini göstermesine alan açan Aşk Işığı (The Love Light, 1921) filmleri Sinematek izleyicisiyle buluşuyor. Eli Kulağında, Stephen Horne tarafından özel bestelenmiş orijinal müzik kaydıyla gösterilecek. Aynı şekilde Aşk Işığı da Maiah Manser tarafından özel bestelenmiş orijinal müzik kaydıyla sunulacak.
Sinematek’in Şubat-Mart dönemi programlarında yer alan Carl Theodor Dreyer imzalı Vampir (Vampyr, 1932) de ‘Sessiz Perşembe’ kapsamında gösterilmeye devam ediyor. Dreyer’in ilk sesli filmi olan Vampir, yönetmenin sesli diyaloğu hayli sınırlı tuttuğu ve sessiz film usulü ara yazılara ağırlık verdiği bir anlatıya sahip.
Kino 2025
Sinematek, 13-18 Mayıs tarihleri arasında ‘Kino 2025: Alman Filmleri Türkiye’de programına ev sahipliği yapıyor. Goethe-Institut‘un German Films işbirliği ve Ernst Reuter İnisiyatifi (ERI) katkılarıyla düzenlediği ‘Kino 2025’, güncel Almanya sinemasının son bir yıl içerisinde dikkat çeken ödüllü örneklerini bir araya getiriyor. Dünya prömiyerini Berlinale’nin Panorama bölümünde gerçekleştiren Mehmet Akif Büyükatalay imzalı Histeri‘nin (Hysteria) dikkat çektiği seçkide Andres Veiel imzalı Riefenstahl (2024), Fabian Stumm imzalı Acı Tatlı (Sad Jokes, 2024), Frédéric Hambalek imzalı Ne Halt Ettiğinizi Biliyorum (Was Marielle weiß), Laura Laabs imzalı Tarlanın Üzerinde Kırmızı Yıldızlar (Rote Sterne überm Feld), Miri Ian Gossing ve Lina Sieckmann imzalı Sirenlerin Çağrısı (Sirens Call), Martina Priessner imzalı Mölln Mektupları (Die Möllner Briefe) ve Marcin Wierzchowski imzalı Das Deutsche Volk filmleri yer alıyor.
Aysel, Bataklı Damın Kızı Gösterimleri Devam Ediyor
Daha önce Erden Kıral imzalı Hakkâri’de Bir Mevsim‘i (1983) restore ederek yeniden kazandıran Sinematek son olarak sinema tarihimiz açısından pek çok “ilk”i barındıran Muhsin Ertuğrul imzalı Aysel, Bataklı Damın Kızı‘nı (1935) restore etti. Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteğiyle restore edilen filmin galası geçtiğimiz yıl 27 Ekim Dünya Görsel İşitsel Miras Günü’nde yapıldı. Restorasyon işlemi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi Sinema-TV Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle Atlas Post Prodüksiyon Stüdyoları’nda gerçekleştirilen filmin gösterimleri Sinematek’te devam ediyor.
Yine Kurukahveci Mehmet Efendi desteğiyle hazırlanan, küratörlüğünü Suna Altan’ın, grafik tasarım ve uygulamasını Kerem Yaman’ın üstlendiği sergi de Sinematek/Sinema Evi’nde ziyaret edilebilir. Haftanın her günü saat 10:00-18:00 arasında açık olan sergi ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Film gösterimleri ve etkinliklerle ilgili detaylı bilgiye Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.