Şu An Okunan
Eminem’in Oscar Sahnesinde Ne İşi Vardı?

Eminem’in Oscar Sahnesinde Ne İşi Vardı?

On yedi yıl önce En İyi Şarkı Oscar’ını kazandığı ‘Lose Yourself’ için Oscar törenine katılmayan Eminem’in aynı şarkıyı söylemek için bu sene sahneye çıkması herkesi şaşırttı. Martin Scorsese’den Billie Eilish’e pek çok konuğun tepkileri viral oldu. Rap yıldızı, “Neden şimdi?” sorusunu yanıtladı.

92. Akademi Ödülleri töreninin en tuhaf anlarından biri, şüphesiz, Eminem’in (gerçek adıyla Marshall Mathers) sürpriz performansıydı. Rap yıldızı bundan tam on yedi yıl önce, başrolünde olduğu 8 Mil’deki (8 Mile, 2002) ‘Lose Yourself’ ile En İyi Şarkı Oscar’ını kazanmış ama törene katılmamıştı. Ödül heykelciğini ise onun yerine parçayı birlikte yaptığı ekipten Luis Resto almıştı Barbara Streisand’ın elinden. Bu seneki törende herhangi bir anons olmaksızın birdenbire sahnede belirip ‘Lose Yourself’i söylemeye başlayınca, salondaki konukların yüzlerinde türlü şaşkın ifade belirdi ve tepkilerin bazıları da viral oldu. Özellikle de, 18 yaşındaki Grammy ödüllü müzisyen Billie Eilish ve Karlar Ülkesi’nde söylediği şarkılarla tanınan Idina Menzel’in ‘namemnun’ bakışları ile, performanstan hiç etkilenmemiş görünen (hatta küçük bir an için uykuya dalan) Martin Scorsese ve kızı Francesca’nın tepkileri gözden kaçmadı. Öte yandan birçok konuk da oturduğu yerden şarkıya eşlik etti ve nihayetinde Brad Pitt’ten Leonardo DiCaprio’ya herkes Eminem’i ayakta alkışladı.

“Bir şarkı için Oscar kazanılabileceğinden haberim yoktu.”
“Eminem neden bu sene sahneye çıktı?” sorusuna ise kimse anlamlı bir cevap bulamadı. Kısa süre önce Hitchcock’a gönderme yapan ‘Music To Be Murdered By’ albümünü yayınlayan ve nadiren röportaj veren rap yıldızı, sürpriz Oscar performansıyla ilgili Variety’nin sorularını yanıtladı. Akademi’den gelen teklifi niye kabul ettiğini şöyle anlatıyor Eminem: “Zamanında yapma şansı bulamamıştım, bu sefer yapmak cool olabilir diye düşündüm. O dönemde, kazanabileceğim aklımın ucundan bile geçmemişti ve Oscarlardan daha birkaç hafta önce Grammylerde söylemiştim ‘Lose Yourself’i. İyi bir fikir değil gibi geldi. Bir de, daha genç ben, o gösteri ortamının beni anlayabileceğini düşünmemişti. Ama sonra kazandığımı öğrenince, “Bu çılgınlık!” dedim. Bu bana, o ödülün ne kadar otantik ve gerçek olduğunu gösteriyor – ortaya çıkmasan bile kazanabiliyorsun. O zamanlar, bir şarkı için Oscar kazanılabileceğinden haberim bile yoktu.”

Sonuç itibarıyla, tören gecesi Eminem’in ‘Lose Yourself’ ile Dolby Theater’da belirmesi, altkültürün smokinli / gece elbiseli seçkinler dünyasına küçük bir baskını denebilecek bir etki bırakmış oldu. Belli ki organizasyon ekibi, hip hop müziğin son yıllarda iyice yükselen popülaritesinden faydalanmak istemişti. Bu arada, törenin bu sene her zamankinden daha az seyirci çekmiş olduğunu da ekleyelim. 92. Akademi Ödülleri canlı yayını 23.6 milyon kişi tarafından izlendi. Tören geçen sene 26.5 milyon kişi tarafından izlenmişti.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.