Şu An Okunan
En İyi Uluslararası Film Oscar Yarışı Resmen Başladı

En İyi Uluslararası Film Oscar Yarışı Resmen Başladı

Małgorzata Szumowska ve Michał Englert yönetimindeki Never Gonna Snow Again (Śniegu już nigdy nie będzie) En İyi Uluslararası Film yarışında Polonya’yı temsil edecek.

Cem Hakimoğlu

Akademi’nin Oscar Ödül törenini salgın sebebiyle Nisan ayına ertelenmesi, Oscar etrafında kurulan ödül takviminin de baştan aşağıya değişmesine sebep oldu. Bu noktada da En İyi Uluslararası Film ödülü için ülkelerin yapacakları başvuruların sonbahar aylarında başlaması bekleniyordu. Ancak geçtiğimiz yılların bu ödüldeki güçlü isimlerinden Polonya, sezonun ilk adımını atarak adaylığını duyuran ilk ülke oldu.

Festivallerde yapılan gösterimler ve ardından yapılan geri dönüşler bir filmin ülkesini temsil edebilmesi için kilit ve önemli bir rol taşıyordu. Dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen bu prestij sahibi festivallerin ertelenmiş, iptal edilmiş veya sanal ortamlara taşınmış olması, ülkelerin bu sene hangi filmlerle yarışa katılacağını merak konusu hâline getirmişti.

Polonya’nın aday olarak açıkladığı film de salgının yükselişe geçmesinden bu yana düzenlenecek ilk büyük festival olan Venedik Film Festivali (2-12 Eylül) kapsamında ilk gösterimini gerçekleştirecek. Never Gonna Snow Again, festivalin büyük ödülü olan Altın Aslan için yarışacak.

Polonya’da masör olarak çalışan Ukraynalı bir göçmene odaklanan filmin yönetmen koltuğunda, adını daha önce Beden (Ciało, 2015) ve Yüz (Twarz, 2018) ile duyuran Małgorzata Szumowska ile ona daha önceki filmlerinde de görüntü yönetmeni olarak eşlik eden Michał Englert oturuyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise ülkesinin önemli oyuncularından Agata Kulesza ve Alec Utgoff yer alıyor. Kulesza’nın başrolde olduğu Pawel Pawlikowski imzalı Ida (2013) En İyi Yabancı Film (ödülün geçtiğimiz seneye kadar kullanılan eski ismi) dalında Oscar’ı kazanmıştı. Utgoff’u ise Stranger Things (2016- ) dizisinden tanıyoruz.

Ödülün son yıllardaki en iddialı ve başarılı ülkelerinden Polonya, birkaç sene önce Ida ile heykelciği evine götürmüş; geçen yıl Jan Komasa imzalı Corpus Christi (Boże Ciało, 2019) ve ondan önceki sene yine Pawlikowski’nin yönettiği Soğuk Savaş (Zimna Wojna, 2018) ile adaylıklar elde etmişti.

Polonya’yı hangi ülkelerin takip edeceği, ‘aday adayları’ sayfasının ne zaman tam anlamıyla şekilleneceği ve Türkiye’nin bu yıl hangi filmle yarışta yer alacağı gibi sorular gizemini koruyor. Ancak tüm bu başvuru döneminin şubat ayına kadar bitmesi gerektiğini biliyoruz, zira Akademi geçen aylarda yayınladığı güncellenmiş takvimde, adaylar için kısa listelerin 9 Şubat 2021’de paylaşılacağını duyurmuştu.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.